teisipäev, 16. oktoober 2007

Pretty Woman = Pretty Cripple













Pildil on Jenni-Juulia Wallinheimo, Soome tekstiilikunstnik, kelle näitus Pretty Cripple avati täna Tallinna Puuetega Inimeste Tegevuskeskuses Endla 59.

Pildistas Aron Urb

Endast räägib Jenny nii:
Oma töödes käsitlen puuet, nii enese kui teiste ning kommenteerin sotsiaalpoliitilisi probleeme.
Kunstilise tegevuse kõrval käin tutvustamas ja konkretiseerimas oma tööde abil, nii kunsti kui sotsiaal- ja tervishoiuga tegelejatele, kuidas näiteks nn Soome heaolu riiklikute teenuste vähendamine mõjutab vanurite ja puuetega inimeste argipäeva
.


Näituse nimi tuleneb 1990 valminud filmist Pretty Woman, mida paljud on näinud, kuid vähesed julgevad tunnistada, et see neile ka meeldis. Prostituudi asemele on seatud puudega naine, miljonäri esindavad ühiskonna võimustruktuurid.


Puudega naise ja puuetega inimeste hoolekandesüsteemi paarisuhtes on tavaliselt naine see, kes annab järele ja mugandub olemasolevate teenustega. Istub kodus ootamas kauba kojutoomist, loobub oma harrastustest transpordiprobleemide tõttu, nõustub õppima ülaltpoolt soovitatud ameti endale meeldiva asemel.


Enamus inimesi tundub heaks kiitvat selle, et puudega inimese vajadused määratletakse selle põhjal, milliseid teenusi on pakkuda, mitte vastupidi. Õigupoolest põhineb kogu meditsiiniline puudekäsitlus sellel, et puudelise kehvem asend ühiskonnas ongi loodusseadus. Ehk siis - kui sul on puue, tulebki sul leppida piiratud inimõigustega ja väilsemate enesemääramisvõimalustega. Üha kujutletakse, et puudeliste igapäevased raskused ongi tingitud just puudest, mitte aga näiteks suhtumisprobleemidest või ühiskonna halvast planeeringust.


Just sellepärast seab näitus kahtluse alla seisukohad, et luksuselamused pole üldse olulised, eriti kui tegemist on puudega naistega. Sageli kujutletakse, et puudelistele tuleb pakkuda ainult hingelisi elamusi. Miks aga ei võiks neile naistele pakkuda võimalust end kenasti riidesse panna, üles lüüa ja kasvõi kuskile peenesse kohta sööma ja lõbutsema minna?


Näituse modellid on Soome puudega naised, kes ei nõustu jääma puuriroosideks, vaid nõuavad printsessimuinasjutte.


Eelnev oli refereering Jenni kõnest näituse avamisel ja tutvustavast voldikust. Põhjalikumalt saab lugeda http://www.prettycrip.vuodatus.net/ ja http://www.jenni-juulia.com/


Aga näitus ise on vapustavalt ilus.

1 kommentaar:

Maarja ütles ...

Just ! Millegipärast arvatakse, et puudega inimese põhiülesanne siin elus ongi õppida LEPPIMA ja LOOBUMA. Või et, samamoodi, nagu "terve" täiskasvanud inimese puhul eeldatakse endastmõistetavalt, et ta ise võtab vastutust ja teeb valikuid, eeldatakse puudega täiskasvanu puhul sama endastmõisteatavalt, et ta delegeerib osa neist TEMA elamist ja olemist otseselt puudutavatest valikutest teistele.