laupäev, 16. veebruar 2008

Eriline päev....


... on see 16.veebruar.

Nagu oleks kalendris päevi vähe, on paljude mulle oluliste inimeste sünnipäevad just tänasele kuhjunud. Igatahes ühe käe sõrmedel neid üles ei loe.

Üks tänastest sünnipäevalastest on ka mu esimene pinginaaber.

Esimene koolipäev... Ema käekõrval klassi, kus hulk võõraid lapsi, esimese pingi juurde. Samas oli veel üks pikapatsiline tüdruk emaga. Emad vaatasid teineteisele otsa ja otsustasid, et meie kaks võime ühes pingis istuda küll. Nii meist pinginaabrid saidki. Rahulik ja korralik tüdruk oli, vihikud alati puhtad ja kenasti joonitud, kirjutas tähti ja numbreid nagu maalitud, joonistas hästi. Tundus, et me sobime ja võiksime sõbrannadeks saada. Paraku ei jätkunud seda õnne kauaks.

Ilusatel soojadel sügispäevadel saadeti meid vahetundideks õue. Võis niisama ringi joosta, kiikuda ja turnida. Sageli mängisime ringmänge. Ja ükskord ringmängu ajal see juhtuski. Keegi tõukas mind selja tagant nii kõvasti, et kukkusin. Kui end püsti ajasin ja ringi vaatasin, et kes see siis oli, näitas üks tüdruk minu pinginaabri peale ja ütles, et tema tõukaski. Mina kodus kasvanud naiivitar ju ei teadnudki, et keegi ka valetada võib. Olin nii solvunud, et võtsin oma asjad ning kolisin teise pinki ning õpetaja küsimuse peale, miks, vastasin ka, et pinginaaber mind tõukas. Õpetaja seda ei uskunud, süüdistas hoopis mind valetamises. Pinginaaber ju nii korralik ja heast perekonnast, ei saanud kõne allagi tulla, et tema mingi pätitembuga hakkama saab. Kodus räägiti sama juttu.

See oli tegelikult esimene kord, kus puutusin kokku eelarvamusega, et heast perest pärit lapsed pahandusi ei tee. Tollel korral pidas see paika, loomulikult oli tõukaja keegi teine. Aga hiljem on elu näidanud, et alati see nii olla ei pruugi.

Pinginaabri ees ma küll vabandasin, aga selge see, et temagi oli solvunud ja minuga enam istuda ei tahtnud. Hiljem hakkasime jälle hästi läbi saama, sest ta oli tõepoolest tore tüdruk ju. Pinginaabreid meist siiski enam ei saanud ja südamesõbrannasid ka mitte, kuid kokku saades on alati millestki rääkida ja mõlemal hea meel.

Kui Sa lugema juhtud, pinginaaber, siis palju õnne!

Õhtuks olen kutsutud õe juurde. Tema sündimise lugu saab lugeda siit.

Ja mu eksile lubas tütar helistada, õnnitleb siis minu poolt ka.

2 kommentaari:

enetimm ütles ...

Täitsa tõsi! On jah üks tähtis päev! Ka minu auks on õhtul külalised kodus :)

kukupai ütles ...

Oh, Sulle ka siis palju õnne!