neljapäev, 11. september 2008

Raha või elu!


Just niisugust käitumist näib ootavat ühe inkassofirma juhtkond oma töötajatelt.

Kohtusin täna ühe ammuse tuttavaga, kes just selles inkassofirmas töötab. Tema siis kurtiski, et töö kipub psüühiliselt raskeks minema. Kuna tema tööülesannete hulka kuulub peamiselt SMS-laenuvõlgade sissenõudmine, on talle firma juhtkonna poolt antud range korraldus mitte mingil juhul inimlikkust üles näidata ja võlglastele kuidagi vastu tulla. Kui ei maksa, tuleb ikka täie rauaga lajatada.

Me ei hakanud arutlema, miks keegi üldse laenu on võtnud, põhjused on ju väga erinevad. Aga selliseid pahatahtlikke maksmisest kõrvalehoidjaid pidi nende seas olema väga vähe ja neist tal kahju ei ole ka. Aga kui tõesti näha on, et inimene mingitpidi elu hammasrataste vahele jäänud ja lihtsalt ei suuda maksta, siis pidi ikka väga raske olema talle veel võimalikest sanktsioonidest rääkida.

Siinkohal pole mõtet tänitama hakata, et võlglased ise lollid, et asjadel üldse niikaugele minna on lasknud, varem oleks pidanud mõtlema. See on tõsi ja sellest on juba piisavalt räägitud. Mina mõtlesin hoopis, et peavad need võlgade sissenõudjad ikka tugeva psüühikaga olema. Sa ei tohi lasta endaga manipuleerida, sa ei tohi võlglasele kaasa tunda, sa pead naha ja karvadega firma huvide eest seisma. Samas näed sa sageli elu pahupoolt, puutud kokku inimestega, kes sisuliselt on sinu ees kaitsetud. Sina muutud nende jaoks kõige ebaõigluse ja hoolimatuse kehastuseks.

Minu tuttav igatahes peab plaani ametit vahetada. Ja ta ei ole mingi papist poiss...

3 kommentaari:

Rents ütles ...

Aga üks minu tuttav inkassofirma töötaja laenas minu käest raha ja keeldub seda tagasi maksmast - see tähendab, leiab iga kord mõne vabanduse, miks seda mitte teha. Anna või inkassosse.

Nii et nemad on vist ka ikkagi lihtsalt inimesed.

Morgie ütles ...

minu teada peaks inimesel, kes inkassolt võlgade kohta teate saab, ka alternatiive olema - ntks maksegraafik, jne. ja kui esialgsele võlausaldajale veel kähku võlg ära maksta, siis ei tohiks inkassol õigust olla teda kottida, st inkasso tasude võrra saab odavamalt. ja inkasso tasude ja juurdehindluste suurus ei tohi ületada esialgset võlasummat, vms.
ma ei tea, minu meelest sellise info mitteteatamine on küll inkassofirma huvides, aga ebaseaduslik...

kukupai ütles ...

Inimesed ei tea ju seadusi alati ja usuvad kõike, mis ette pläratakse. Aga inkassofirma jah tahab omale ka raha saada ja seepärast kipub maha vaikima asju.