kolmapäev, 17. september 2008

Pankade vandenõu?


Stoori selline:

Võttis inimene kunagi ühest finantsasutusest laenu, protsent oli küll röövellik, aga oli hädasti vaja ja mujalt sel momendil soovitud summat ei saanud. Maksab ja maksab, protsendid jooksevad, põhisumma aga väheneb visalt.

Mõni aeg hiljem tekkis vajadus täiendavate finantside järele. Seekord sai juba pangaga kokkuleppele, tähtaeg piisavalt lühike ning protsent tunduvalt viisakam kui esimesel finantsasutusel. Maksmine edeneb jõudsalt ning laenu põhisumma väheneb ka kiiresti.

Aga hakkas siis inimene mõtlema - miks on vaja kahte eri kuumaksu eri kohtadesse maksta, kui saaks kõik kokku koondada, seda enam, et teine pank lausa reklaamib võimalust laenu juurde saada. Võtaks siis just nii palju, et saaks röövelliku protsendiga laenu ühekorraga ära makstud ning jääks pangale üks normaalne laen, kuumakse kokkuvõttes hulga väiksem ja rutem saaks kaelast ära ka.

Aga võta näpust. Pank nimelt ei toeta sellist arukama majandamise soovi. Põhjendati keeldumist just inimese olemasolevate kohustustega ja polnud kasu seletamisest, et just nendest lahti saamiseks sellist skeemi vaja ongi.

Vägisi tekib mõte, et krediidiasutused on sõlminud kokkuleppe, et üksteise võlaorjusest pääseda klientidel ei aidata. Või siis saad sa laenu vaid sel juhul, kui suudad pangale tõestada, et tegelikult sul laenu vaja polegi.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oot see on nyyd kyll mingisugune puhas jama. V2hemalt laenubuumi k]rghetkel ei olnud mingit probleemi kantida laenu yle just k6oge soodsama intressiga panka.
Pangad isegi spetsiaalselt reklaamisid sllist "tule meile yle, me maksame lepingu l6petamise kulud" teenust.
Loomulikult ei hakka ykski finantsasutus sulle pakkume, et "kuule mees, sina v6tsid 6% laenu, agameie pakume siin praegu 2.5% kas sa ei tahaks intressiv2hendamist"
Ikka ise peab aktiivne olema, panka minema ja intressi madalamaks kauplema v. siis hoopis teise panka koos oma laenuga kolima.
Kui su tuttav ise ei viitsinud oma raha-asjade eest hoolitseda, siis pole nyyd vajaka viriseda.

Anonüümne ütles ...

kuna pankadel on kogemusi selliste laenajatega, kes uut raha saades ei suuda ahvatlustele vastu panna ja laenu tagasimaksmise asemel raha hoopis mujale kasutavad .. ning tulemuseks on veelgi suuremasse laenuvõrku langenud inimene, siis selliseid skeeme ei kasutata. Raha saad alles siis kui sissetulekud ja väljaminekud on tasakaalus ja sa oled tõesti pangale selgeks teinud, et sulle seda raha polegi vaja...sellises olukorras ei jää muud, kui hambad ristis ruttu ruttu võlgnevusest lahti saada ja edaspidiselt varuraha koguma hakata, et uuesti ei satuks laenulõksu, krediitkaardid jms. järelmaksuga tooted on ka samamoodi saatanast :)
Ise nägin aastate eest hullult vaeva, et krediitkaardi ja arvelduskrediidi lõksust välja saada. Off räägib eluaseme laenust, see on teine teema, arvan, et sinu tuttav tarbimislaenudega kimpus.