esmaspäev, 17. detsember 2007

Siseringi jutud


Kohvinurgas ütleb üks naisterahvas: "Mina tegin täna hommikul pannkooke!" Kõik kolleegid, kes parasjagu läheduses, pahvatavad üksmeelselt naerma. Võõras, kes seda kuulma juhtub, imestab - mis siin naljakat on?

Aga selle seltskonna jaoks on jutus varjatud tähendus, millest ainult nemad aru saavad.

Meil igaühel on oma 'siseringid', kus käibivad omad naljad, omad vihjed ja paroolid, mille tähendust teavad ainult osalised. Võõrale neid seletada pole võimalik, sest võõras ei ole olnud juures, kui algne sündmus juhtus, ta ei tea taustsüsteemi. Mõnigi asi on seotud konkreetse inimesega ja kellegi teise puhul võib tähendada hoopis midagi muud.

Minu vanad klassikaaslased näiteks pahvatavad kohe homeeriliselt naerma, kui mainida riidepuud või uhutud pesupükse (olid kunagi sellised asjad naisterahvaste garderoobis talvisel ajal), sest kohe meenuvad just nende asjadega seotud koomilised juhtumid.

Blogijadki on üks kindel ringkond, kelle juttudest mitteblogijad sugugi alati sotti ei saa.Aga mõne blogi lugemisel saab teine blogija kohe aru, millele vihjatud.

Mida rohkem inimesel on nö siseringe, seda mitmekülgsem ja avatum ta on, ja seda tolerantsem, sest ta suudab mõista, et kõik ei peagi kõike teadma ja kõigest ühtviisi aru saama.

1 kommentaar:

Maria ütles ...

Sa meenutasid oma looga mulle nii mõndagi siseringi teemat. Muigan siin omaette laua taga hetkel. Ülejäänud töökaaslased noogutavad mõistvalt ja räägivad seljataga, et näe veel üks kes on üle töötanud end aasta lõpus...