kolmapäev, 9. juuli 2008

Sokikand


Marta kirjeldab, kuidas ta oma esimese sokipaari kudus. Pildilt sain aru, et kannaosa oli tehtud tugevdusega, kommentaarides aga kurtsid paljud, et nemad sellist teha ei oska. Tegelikult on see väga lihtne.

Kes vähegi sokki kudunud, teab, et kui sääreosa valmis, jäetakse kaks vardatäit silmi ootele ja kahest vardatäiest hakatakse parem-pahempidi edasi-tagasi kududes kannalakka kasvatama. Kogu nipp seisnebki selles, et parempidi kududes kootakse silmad üle ühe, see tähendab, et esimene silmus tõstetakse kudumata ära, järgmine kootakse, jälle jäetakse üks silm kudumata, järgmine jälle kootakse ning nii rea lõpuni. Pahempidisel poolel kootakse kõik silmused ära. Nii jääb sokikand kergelt triibuline ja paksem, aga ka tunduvalt tugevam kui tavaline kude.

Minule õpetas selle nipi vanaema. Koolides seda tõesti ei õpetata ja ma ei imesta sugugi, et paljud sellepärast ei oskagi. Kui mu enda tütred käsitöötunnis sokke pidid kuduma, tahtsin neile ka niisugust kanda õpetada, aga käsitööõpetaja ei lubanud, ikka vanal traditsioonilisel viisil tuli kududa, äärmisel juhul niit tugevduseks sisse panna. Olin päris pahane, minu meelest oli see lõnga raiskamine, kui sokki kuigi kaua kanda ei saa. Aga nüüd koob Tupsu emme Tupsu sokid küll tugevama kannaga.


Pilt on pärit Marta juurest ja siia riputatud tema lahkel loal.

On ju ilus selline kannaosa?

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

patentkude on äkki selle nimi...

mina kudusin veel nii, et kanna jaoks võitsin kummaltki ootele jäänud vardalt kaks silma lisaks... et kui algul oli mul iga varda peal 14 silma, siis kanna lakka kudusin 2x16 ja ootele jäi vastavalt 2x12 - seda selleks, et kand väga kitsas ei saaks... hiljem, kui kand oli valmis, ja üleliigsed silmad kahandatud, jagasin silmad tagasi nii, et jälle sai iga varda peale 14...

Elviina's blog ütles ...

Koolist ei mäleta kuidas õpetati, aga ema näitas samuti seda, üle ühe kudumist. Kuid eks see kand vaatamata sellele kulub kiiremini kui sääre osa. Teine osa mis kiiremini kulub on päka alt. Aga sinna ei oska midagi soovitada. Proovin mõnikord kogu talla osa kudumist sama moodi, aga siis peab meeles pidama üle ühe rea tegemist.

Morgie ütles ...

patentkude on midagi muud. on olemas täispatent ja pooltpatentkude, kahjuks ma ei mäleta enam nende tegemist.

meile õpetati sellist sokikanda just koolis, väga tugev käsitööõpetaja oli. ma ei kujuta teistsugust sokikanda ettegi...