teisipäev, 21. august 2007

Turg versus kaubanduskeskus

Indrek lahkas turu eeliseid ja leidis neid mitmeid.

Kuna kodused toiduvarud vajasidki täiendamist, otsustasin eksperimendi korras üle kontrollida. Kodule kõige lähemal on mul Nõmme turg ja kohalik kaubanduskeskus Comarketi toidupoega. Olgu öeldud, et Nõmme turgu peetakse Tallinna kalleimaks ja Comarket on ka tunduvalt kallim ja kesisema kaubavalikuga kui teised ketid.


Ega siis midagi, turukott näppu ja rahakott puuga selga, minema.


Liha. Turu lihamaja pandi juba paar kuud tagasi kinni. Oli rõve muidugi, aga kui kindlad müüjad, sai ikka head-paremat kätte ka. Asemele pole midagi tulnud - paar kioskit turu tagumises servas, pisikesed ja valikus vaid kümmekond lihatükikest. Uus lihalett piimakaupluse majas ei kannata kriitikat - üks müüja, liha näpuotsaga. Poes ainult pakitud viilukad kaaluga 200-300 g. Perele ei saa sellest ju midagi. Hakkliha polnud täna kummalgi pool. Ennemalt pakkus pood turule konkurentsi, müüs väga head ja odavat hakkliha, aga kui turu lihamaja kinni pandi, kadus see nagu nõiaväel.

Piim. Kui peres väikelaps, kulub seda ikka hullupööra. Varem müüdi turul lahtist piima, taara pidi endal olema. Euronõuded teadagi karmid, müügikoht läks hingusele. Kilepakis piim on poes üle krooni odavam.

Kartul ja muud juurikad. Turg annab poele iga kell silmad ette. Poekraam on selline, millist mu eksämm sigadele söötis, ent kõvasti kallim. Turul saab valida just seda, mis parasjagu toidu sisse vaja. Ja raisku ei lähe grammigi.

Maitse- ja salatitaimed. Sama lugu. On lõhna, on maitset.

Kuivained. Erilist vahet pole, saab mõlemalt poolt. Ainult suhkrut on kasulikum poest osta.

Igasugune kodukeemia. Varem oli turul mitu müügikohta ja valik selline, mida pole poes siiani näinud. Hinnad ka normaalsed. Enam ei ole ühtegi.

Kassi- ja koeratoit. Oli turul. Soodne. Enam ei ole. Poes ainult Chappi ja Kitekat, meie loomadele ei maitse. Koerale konti ka ei saa.


Mis siis selgus?

Rahakotile on turg üldiselt meelepärasem. Tervisliku toitumise seisukohalt ka. Aga päris ilma poeta ka ei saa.

Seega - vaja on mõlemaid.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ma pole ise kunagi Nõmme turul käinud, kurb kuulda, et seal lihaga nii kehvad lood. Keskturul on risti vastupidi - on rohkelt erinevat hakkliha, lihaga samamoodi.

Comarket on ka minu kodu lähedal, aeg-ajalt satun sinna. Üpris veider hädaabipood, midagi rõõmustavat pole.

Muidugi, ilma poeta ei saa, kõike turul ei müüda ja ei peagi. Aga ilma turuta oleks küll kurb.