laupäev, 12. aprill 2008

E-riik?


Keiss sihuke:

Võttis mõni aasta tagasi üks välismaalane Eestist naise. Et abielluti Eestis, tegi perekonnaseisuamet noormehele ka Eesti isikukoodi, mille alusel läks kanne rahvastikuregistrisse.

Et suurem osa aastast elataksegi Eestis, sai sama isikukoodiga sissekirjutus vormistatud, Hansapangas pangakonto avatud ja töölegi asutud. Töökohas raamatupidaja kandis palga ilusti kontole, pidas maksud kinni, arvestas sotsiaalmaksu ja pensionifondi. Ei mingeid probleeme.

Jõudis kätte aeg esitada tuludeklaratsioon. Vaat nüüd jama algas. E-maksuametisse sisse ei saa - pole sellise isikukoodiga isikut Eesti Vabariigis! Tehti siis deklaratsioon paberil ja saadeti ära. Raha aga ei laekunud.

Vahepeal käis noormees kodumaal koolipinki nühkimas, koolivaheajad aga jälle Eestis tööl. Palka sai, maksud kinni peeti. Arstiabi sai ka kui vaja. Aga tuludeklaratsiooniga sama jama - e-maksuamet isikukoodi ei tunnista. Mindi siis lõpuks ametisse kohale. Ametnik vaatab pabereid, vaatab meest - inimene on täitsa olemas, aga vaat sellist isikukoodi registris pole, ei saa tulumaksu tagasi kanda.

Huvitav - abielutunnistusel on, lapse sünnitunnistusel on, pangas on, haigekassas on, ainult maksuametis ei ole...

Ametnik võttis mõtlemisaega, lubas ülemustega nõu pidada. Kaua - ei tea...

3 kommentaari:

kukupai ütles ...

No näed, juhtub siin täielises Eesti Konnawabariigis

Anonüümne ütles ...

Aga kuhu siin loos Kodakondsus- ja migratsiooniamet jääb? Äkki on seal midagi tegemata jäänud?

priitp ütles ...

Kui ma õigesti mäletan, siis tulevad isikuandmed emaksuametisse rahvastikuregistrist. Nii et see on koht, kus oma olemasolu võiks kontrollida.