pühapäev, 27. aprill 2008

Lukus ja riivis

Tupsul on sõbranna. Naabritüdruk. Käivad vahetevahel teineteise hoovis mängimas ja muidu suhtlevad ka päris tihedalt. Üksi ju igav.



Nii küsis tänagi naabrineiu end meie juurde. Vanaema lubas ka. Mängisid mõnda aega, siis tuli välja, et meil vaja poodi minna. Variandid olid, et Tupsu läheb niikauaks naabrite hoovi või tuleb kaasa. Naabritüdruk tahtis küsima minna, mis vanaema asjast arvab, aga oh häda - värav lukus ja sisse ei saa. Lapse hüüdmist vanaema tuppa ei kuulnud. Ega midagi, telefon appi. Tuli siis vanaema välja - noh, milles probleem?! Ega polnudki muud probleemi kui et laps ei saanud oma koduhoovi sisse. Vanaema aga leidis, et siis poleks vaja olnud minnagi kuhugi ja kamandas lapse hoopis tuppa ära.



Meie käisime poes, Tupsu kaasas, tulime tagasi, aga siis enam lapsi kokku ei lubatud. Kahju oli vaadata, kuidas teine teisel pool aeda kurvastas.



Kurb on aga hoopis see, et kui naabrivanaema parasjagu siin on, on aiavärav raudselt lukus ja kui ta ikka ei saa või ei viitsi seda lahti keerata, on ka laps koduarestis. Inimesest võib aru saada - seal, kus tema elab, teistmoodi ei saagi, seal viiakse korter muidu tühjaks isegi siis kui hetkeks selja pöörad. Aga meie üsna turvaline kant lubaks ju vähemalt niikaua väravat lukust lahti hoida, kuni laps küla peal on, et ta ikka koju pääseks vajadusel. Pealegi on õues nii pirakas majavalvur, et paharetid mõtlevad enne kolm korda järele kui sisse usaldavad astuda.



See lukustatus ja riivistatus kandub paraku edasi ka inimsuhetesse - kedagi ei või ju usaldada, kes teab millised kurjad mõtted ja kavatsused tal on...

2 kommentaari:

Ninataga ütles ...

Riivid ja lukud...
Kas see pole mitte üdini tallinlik ja meeletu kadalipu läbi teinud suhtumine?
Lapsed, uksed, lukud - see kõik ei käi ju kokku!!
Lapsed peaksid saama vabadust tunda, nagu meie (mina) omalajal...
Meil polnud lugu ka ööseks uks lahti jätta ja seda tallinnast 25 km kaugusel.
Nüüd lukustavad kõik uksi, kuid sellel on üks suur erand - maal ei lukusta keegi uksi, siis kui teatakse, et rohkem omasid inimesi on õues. Siis jooksevad lapsed õue, tuppa, õue, tuppa kuidas ise tahavad...

Anonüümne ütles ...

Ja lapsele võtit muretseda ei raatsi?

Siinpool on selline probleem, et trepitoa uksed pannakse automaagiliselt igal õhtul kell 9 raudselt lukku, mis vanasti probleeme ei põhjustanud, sest "üks korralik inimene" sel ajal enam õues ei hulkunud. Praegu aga kiputakse hilisemalgi ajal külla tulema, kusjuures eriti suviti on terve majale kuulda kuidas veidi purjakil külalised akna all vahepeal isegi tundide kaupa karjuvad et nendele tuldaks uks lahti tegema. Majavalitsejatele ei lähe korda arvukad ettepanekud uksed lukustamata jätta, kuna nõnda on alati tehtud. Pääseksid võõrad treppituppa siis tülitaksid nad ainult seda, keda tülitada tarvis, mitte terve maja elanikke.