kolmapäev, 16. aprill 2008

Lehekotikampaania

Panin enda majapidamise ka Nõmme LOV-i paljureklaamitud lehekotikampaaniasse kirja, nii nagu mitmel eelmisel aastalgi. On ju hea, kui saab leheprahist mugavalt lahti ja ei pea muretsema, kas see lehehunnik ära põletada või salaja metsa alla toimetada.
Aga aru ma ei saa, kas arvatakse, et iga aastaga jääb lehti puude otsas vähemaks või mida. Millega siis muidu seletada, et järjekindlalt vähendatakse äraveetavate lehtede kogust.


Algul oli kottide arv 15 ja kotid pidid endal olema, koti maht ei olnud määratud. See rahuldas enamuse Nõmme krundiomanike vajaduse. Siis aga leiti, et pakutud võimalust kiputakse kurjasti kasutama ning piirati kottide maht 150 liitriga. Sobis mulle seegi variant. Eelmisel aastal otsustati, et jagatakse spetsiaalsed punased kotid ning ainult 10 tk. Noh kuidagiviisi sai sellegagi hakkama, aga suuremate kruntide omanikud tõstsid juba lärmi - vähevõitu, pooled lehed jäävad maha. Tänavu aga otsustati, et 10 tk 100 l mahuga kotti on piisav. No ei ole, tee mis tahad.


Peale selle on jagatud valged läbipaistvad kotid üpriski õhukesed ja hapra moega, saab näha, kuidas nende täistoppimine üldse õnnestub. Lähevad enne veel katki, kui vedama jõutakse hakata.


Seadus ütleb üheselt, et leheprahi põletamine on keelatud. Arusaadav, ega see sinine suits, mis varasematel kevadetel Nõmme kohal hõljus, just meeldiv polnud. Sellepärast ju see lehekotikampaania ellu kutsutigi, et anda inimestele võimalus seadust täita. Aga nüüd hakkab asi jälle vastupidises suunas minema. Juba praegu on mitmel pool sinist tossu tunda ja näha.


Inimene kaldub seadust rikkuma ikka siis, kui selle täitmine tema jaoks ülemäära ebamugav ja keeruline on. Kui seaduse täitmine teha nii lihtsaks, et rikkumine on palju ebamugavam, võidaksime kõik.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas sa kompostimisele oled mõelnud?
Su aed oleks väga tänulik, kui sa igal aastal väärtuslikku orgaanilist materjali prügimäele ei saadaks. Alustuseks võiksid vaadata http://aiandus.ee/vaata.php?id=2399
Mingi loeng ka paari päeva pärast kultuurimajas, kuid tasuta teavet netist saadaval küllaga.

Ka Nõmmekas

Anonüümne ütles ...

Tere,

Mina olen Urmas Jaagant ja kirjutan Eesti Päevaleht Online'ist. See suurepärase tasuta leheveo kokkukuivamine on päris huvitav lugu, äkki saaksite sellest mulle lähemalt kirjutada (millal´algas, palju tegelikult vaja oleks neid kotte jne) aadressil urmas.jaagant@epl.ee

Oleksin väga tänulik, sest selline asi huvitaks kindlasti ka teisi tallinlasi.

kukupai ütles ...

Anonüümsele:
Kompostihunnik on aianurgas olemas, lihtsalt seda leheprahti on liiga palju, kõik ei mahu sinna. Ja teiseks - männiokkad ei ole sugugi hea kompostimaterjal, muudavad mulla happeliseks. Pealegi ei kõdune nad kuigi kiiresti, tamme- ja pärnalehed samuti.

konn, lendav konn ütles ...

Pole siin miskit lohutada - juba esimene kott läks okkakesest katki:( Peaks selle teenindussaali tassima hoiatuseks kotitahtjaile ja mälestusmärgiks LOVi ametnike koonerlusele. Eelmise aasta roosad olid märksa tugevamad.