reede, 14. september 2007

Mustsärkide marss tulekul!

No nii, kõik load ja kooskõlastused on saadud ja läheb lahti! 29. septembril paluks kõigil mustad särgid selga panna ja veidi enne kl 14 Tallinna Jaani kiriku ette koguneda. Soovi korral võib kaasa võtta ka valge küünla. Täpselt kl 14 hakkame siis K-grupi turvaauto järel marssima. Marsruut kulgeb mööda Harju ja Viru tänavat Tammsaare parki. Seal peame veidi kõnesid ja vaatame väikest kontserti. Kl 16 võib musta särgi maha ajada ja afterpartyle siirduda.

Kui keegi nüüd arvas, et tegu on mingi uue terroriorganisatsiooniga, mis sel kombel ennast esitleda tahab, võib siinkohal lugemise katki jätta.


Selle marsiga tähistame hoopis rahvusvahelist kurtide päeva. Samasuguseid marsse samal päeval ja kellaajal korraldatakse üle maailma.
Marsi eesmärgiks on juhtida tähelepanu kurtide olemasolule, nende kultuurile ja tahetakse teadvustada viipekeele tähtsust.

Viipekeel on kurtide inimeste emakeel. ÜRO inimõiguste konventsioon ütleb, et igaühel on õigus suhelda, saada haridust ja informatsiooni oma emakeeles. Igal rahval on oma viipekeel kuid ainult seitsmekümnes riigis on sellel ka ametlik tunnustus. Eestis on viipekeelel riigikeele staatus alates käesoleva aasta 1.märtsist. Paljude maade kurdid alles võitlevad õiguse eest saada emakeelset teenust kõikidel tasanditel.
Marsiga tahame neid toetada. Täpsemat infot saab siit ja siit, asjakohast videot näeb siin.


Osalema on oodatud kõik, kes peavad oma kohuseks seista inimõiguste eest, kes tunnevad ennast vastutavana meie maailma paremaks muutumise eest, kes usuvad, et inimesed on võrdsed keelest, nahavärvist, puudest vms sõltumata.

Marss toimub iga ilmaga!

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks on valitud must värv?
Värvussümboolikat või värvuste mõju arvestades mumeelest väga ebasobiv.

Anonüümne ütles ...

Must värv pole sugugi juhuslik - tumedal taustal on viiplevad käed paremini näha,viipekeeletõlkide ametiriietus peab olema ka tume ja ühevärviline. Värv on määratud ülemaailmse kurtde föderatsiooni poolt ja seda kasutatakse kogu maailmas, nagu videoltki näha.

arni.alandi ütles ...

Mul pole endal musta särki - kas keegi laenab? Aga number peaks olema XXL või veel suurem, kui arvestada, et peab teiste riiete peal kandma.

kukupai ütles ...

Võib ju must jope või midagi sellesarnast olla ka ja kaltsukast vist leiab kah