teisipäev, 11. september 2007

Kas Jumal on mees või naine?

Dear God,
are the boys better than the girls?
I know that you are one of them but try to be fair.

Silvia

Selline on ühe väikese tüdruku palve. Tüdruk teab kindlalt, et Jumal on meessoost. Aga kust ta sellise teadmise võtab?

Eesti keeles ei ole sugude tähistamiseks erinevaid grammatilisi vorme nagu paljudes teistes keeltes. Ometi me tavaliselt teame, kellest-millest jutt on. Ja Jumalat kujutame kindlasti ette mehena.

Jumal on Isa. Isa, kes hoiab ja kaitseb meid, kelle poole võib alati pöörduda oma muredega, kes võib küll olla karm, aga õiglane.

Paraku ei taha tänapäeva maailmas selline isa-pilt toimida. Üha rohkem on neid, kelle jaoks isa tähendab hoopis midagi muud.

  • Isa ei olegi või elab ta perest eemal ja usalduslik side temaga puudub.

  • Isa on, aga joodik või vägivaldne.

  • Isa on, aga käib pikad päevad tööl, kui koju jõuab, on väsinud ja tülpinud, laste jaoks aega ega viitsimist ei jätku.

Sellistest peredest pärit lastel on väga raske omaks võtta pilti Jumalast kui armastavast isast.

Teine asi, mis väikest tüdrukut häirib - kas mehed on siis paremad kui naised? Meestele on ikka veel rohkem lubatud. Kui mõlemad saavad hakkama ühesuguse suuremat sorti sigadusega, siis meeste puhul sageli lihtsalt vangutatakse laitvalt pead, naiste puhul lisandub kommentaar: "Ise veel naisterahvas!" Meestel on kergem karjääri teha, mehed saavad paremat palka jne jne. Meest peetakse ikka veel 'tugevamaks sugupooleks' kuigi ta seda juba ammu enam ei ole (kahjuks).


Kas Jumal siis on mees või naine? Või on ta äkki mõlemat?


8 kommentaari:

m2rtsaar ütles ...

Naine on ikka täiega mehe vari, aga samas tema parimatest materjalidest tehtud.

See küsimus õhkab (eba)õigluse järele.

Tiiu ütles ...

Mina usun, et jumal on mees, sest vaim on üle kõige. naine on midagi muud, ingel, tema kaitseb me hingi.Kui naine vabatahtlikult meest jumalikustab, on asjad paigas. Kui ta ise võimu tahab, mitte. Ürgmees on raamat, mis selle kõik kenasti lahti seletab. Iga mees peaks seda lugema, aga naine kohe kindlasti.

helle ütles ...

Jumal on kindlasti mees, sest maailm võis sellisena tekkida ainult MEHE loogika järgi.

kukupai ütles ...

Vaat selle viimasega ma olen küll nõus!
ja Märt - miks Jumal mehe esimesena lõi? Sellepärast, et enne meistriks saamist tuleb teha proovitöö!

m2rtsaar ütles ...

absoluutselt nõus!

kõik eelpool kommenteerijad, olete kaunid olevused, kel ohtralt emotsionaalset intelligentsust. ja psühholoogilist tugevust.

aga miks te eevatütred madusid kuulate?

mees on pea, naine on kael. aga kael on tihti kange.

kukupai ütles ...

Oleks siis neid mehi, keda ka peana võiks kohelda!

Tiiu ütles ...

Asi on pisut keerulisem, ei oska kohe seletadagi. Mehe tugevus sõltub tema ema tugevusest ja veidi ka isa olemasolust peres.Kui isa on peres olemas, aga ema on tüüpiline feminist, siis seal õiget meest tavaliselt ei kasva. Kui nüüd mehepoeg saab veel kehva naise ka, siis on kõik läbi. Üks õige naine suudab mehest teha mehe. Aga õige naine on tingimusteta armastav naine. Naised ei tohi olla andestamatud, võimukad, sest nende andest armastada sõltub maailma saatus. Kõik sõjad maailmas on tekkinud sellest, et mehed ei ole voolitud armastusest ja armastusega, vaid neisse on süstitud andestamatust ja viha. Ses osas sõltuvad mehed täielikult naistest. Maailma saatus on tegelikult naiste kätes.

Anonüümne ütles ...

Mamma mia ! 21. sajandil lollitada lapsi jumalaga !
- miski, mida pole ei saa olla mees v naine.
Ideed on kesksoost.
Nii nagu igaüks defineerib feministi täiesti isemoodi, nii on igaühel oma isiklik ja tema jaoks parim ettekujutus mehest ning laste kasvatamisestki.
Ühiskondlikus-avalikus elus tahan olla täpselt samade õiguste ja kohustuste kandja kui teise sugupoole esindaja. Kitsalt bioloogilisi, füsioloogilisi või kogukondlikke (meestetööd-naistetööd ja kes on perepea) aspekte esile toovad seksistid ei paista aru saavat, mida tähendab võrdsete ÕIGUSTE taotlus.