reede, 21. september 2007

KKK mustsärkide marsi kohta

Seoses kavandatava mustsärkide marsiga on mulle esitatud hulk küsimusi, milledest osale vastan nüüd korraga.


Miks ma peaksin sellel osalema, kui ma viipekeelt ei kasuta ega kavatse ka hakata kasutama?

Küsin vastu - oled sa ikka selles kindel? Praegu pole sul jah viipekeelt vaja, aga kunagi ei tea, mis võib juhtuda. Kuulmise võid kaotada mingi haiguse või trauma tagajärjel, või siis sünnib suguvõsasse kurt laps. Kuidas kavatsed siis suhelda?


Kas viipekeele toetamine tähendab ühtlasi ka inimõiguste toetamist?

Loomulikult! Igal inimesel on ju õigus suhelda emakeeles kõigil tasandeil ja viipekeel on kurtide emakeel. Oli aeg, kus keeleks peeti ainult räägitavat keelt ja viipekeelt käsitati kui abivahendit, kuid nüüd on arusaamisele jõutud, et see on keel nagu iga teinegi, oma reeglite ja grammatikaga.


Kuna korraldajaks on puuetega inimeste organisatsioon, kas see tähendab siis mingite eriõiguste nõudmist?

Inimesed, saage ükskord aru, et puue ise ongi inimõigus! On õigus olla teistest erinev, õigus kasutada toimetulekuks vajalikke abivahendeid (olgu siis viipekeelt, ratastooli, valget keppi vms). Puue ei ole mingi erielu, mingi olelusvorm!


Kui ma ikkagi tulen ja viipekeelt ei oska, kuidas ma siis aru saan, mida räägitakse?

Selleks on olemas tõlk. Tavaliselt käib asi küll vastupidi - tõlk vahendab räägitavat kõnet kurdile, seekord siis teistpidi.


Julgen tõmmata paralleeli Pridega. Seda olid paljud valmis toetama, olgugi, et ei olnud gayd ega kavatsenudki hakata. Tegelikult gayks ei saagi hakata, kuid puudega inimeste hulka võid sattuda juba järgmisel eluhetkel, olgu siis põhjuseks haigus või trauma. Kas te üldse teate, kui palju inimesi igal aastal invaliidistub? Ka nemad peavad ju oma elu jätkama ja hea, kui nad saavad seda teha võrdväärsete ühiskonnaliikmetena. Ja Pridel marssisid kaasa ka puuetega inimeste esindajad.

Kui keegi tahab koos meiega afterpartyle tulla, siis tuleb regada hiljemalt kolmapäevaks, info siit.

Kohtume 29.09.2007 kl 14 Tallinna Jaani kiriku ees!

4 kommentaari:

Oudekki ütles ...

Mul on see küsimus, et mida antud marss taotleb? S.t. ma ei tunne teemat, kas on mingid konkreetsed ettepanekud, mis võiks ühiskonnas teisiti olla kuulmispuudega inimese seisukohalt?

kukupai ütles ...

Põhimõtteliselt tahame toetada viipekeele ja kurtide kultuuri tunnustamist. Aktsioon on ülemaailmne, loe linkide alt ka.
Aga et teisiti võiks olla - no seda on kohe palju ja kõike ühe marsiga ei saa taotleda ju. Püüan sel teemal veel sõna võtta siin blogis lähipäevil.

Oudekki ütles ...

Mina väga toetan kurtide kultuuri tunnustamist, viipekeelest rääkimata, aga ma tahaksin seda toetada kuidagi konkreetselt... Noh, mis võiks Eestis viie aasta pärast teisiti olla?

kukupai ütles ...

täna ma enam ei jaksa, aga homme õhtul on lugu valmis, räägime siis edasi