esmaspäev, 11. mai 2009

Mängige hasartmänge, palun!


Teatavasti rahastatakse suur osa kultuurist, puuetega inimeste tegevusest ja paljust muustki hasartmängumaksu tuludest. Hasartmängumaksu Nõukogu (HMN) vaatab korra kuus läbi suure paki mitmesuguseid projekte ning kui need täidavad seatud tingimused, eraldatakse ka raha.
Oli aastaid, mil raha jäi aasta lõpul üle ja seda lausa pakuti - tehke ometi midagi! Samas olid kriteeriumid üsna ranged, põhiliselt sai raha kasutada mitmesugusteks koolitusteks ning kodanikuühiskonna arendamiseks. Vaba aja veetmiseks tuli vahendeid mujalt leida.

Nüüd aga on olud muutunud. Summasid vähendati juba selle aasta algul. Projektid ja eelarved said koostatud, lepingud sõlmitud. Kuigi vööd tuli koomale tõmmata, olime siiski kindlad, et planeeritud asjad saavad tehtud. 

Ega ikka saa. Nimelt otsustati puuetega inimeste organisatsioonidele antavat summat vähendada veel 35%. See aga on juba tõsine tagasilöök. Mõnel organisatsioonil on ju kogu summa (kuna see on üpriski väike) plaanitud üheainsa ühisürituse jaoks, nüüd aga satub see ohtu.
Mõnel teisel organisatsioonil aga oli HMN poolt eraldatav raha mõeldud europrojektide omafinantseeringu katmiseks. Seega tekib lumepalliefekt - kui ei ole omafinantseeringut, ei saa ka euroraha. Samas nutetakse, et suured eurosummad jäävad kasutamata. Muidugi jäävad.

Kuidas saame siis rääkida puuetega inimeste suuremast kaasamisest ühiskonda? Organisatsioonid on ära teinud suure töö, üle kolmandiku toetussumma vähenemine aga võib paljudel jalad alt lüüa.

Nii et palun viige oma raha kasiinosse, kui tahate toetada kultuuri, spordi, puuetega inimeste organisatsioonide jätkusuutlikkust...

Kommentaare ei ole: