laupäev, 27. detsember 2008

Kes mäletab seda filmi?


Huvitav, kas keegi mäletab veel, mis filmiga tegu või kas seda kuskil netis olemas on? Peaks olema õndsa Saksa DV filmikompanii DEFA toodang.

Sisu lühidalt selline: elab ja töötab Ida-Saksamaal noor insener (vist), kes sõja viimastel päevadel oli leitud väikelapsena Berliinist ning üles kasvanud lastekodus. Tal hakkab vaikselt susisema romaan kena naistegelasega. Ühel ekskursioonil mingisse lossi leiavad aga mehe kolleegid, et ta on kahtlaselt sarnane mingil portreel kujutatud vürstiga ning hakkavad teda kõrgeaususeks narrima.

Mees otsustab selle peale oma päritolu välja uurida ning selgub, et üsna suure tõenäosusega ongi ta selle vürstiperekonna viimane järeltulija. Tema oletatav vanaema elab Lääne-Saksamaal ning peale väikseid asjaajamisi sõidab mees talle külla. Toimub suur perekonna taaskohtumine.

Loomulikult on siis ka kohe hulk probleeme.

Esiteks tuleb senine lühike ja lihtne nimi vahetada pika ja lohiseva aadlinime vastu. Olukord ei meeldi sõbratarile ega tema töölisklassi esindajast isale, suhe pannakse tõsisele proovile. Teiseks on vanaema kodu ehk siis pärida oleva mõisa läheduses pahade NATO-onude lennuväli, mida aadlipere maa arvelt laiendada soovitakse. Ahned sugulased oleksid valmis maa maha müüma ning vanaema kõik lootused on pojapojal.

Pikemate kõhkluste-kahtluste ja selgituste järel lõppeb kõik muidugi positiivselt. Pulmakellad helisevad ning kõigi üllatuseks teatab mees, et ta hakkab kandma naise perekonnanime (et teiste hulgas aadlikuna mitte silma paista, kuid säilitades kõik õigused suguvõsa varadele) ning ahnete nõbude näod venivad üpris pikaks.

Meelde tuli see film mulle tegelikult selle pärast, et seal oli tegemist nimedega ning mina pidin täna ühele inimesele meie nimeseadust selgitama. Aga huvitav oleks teada, kas see film tõega veel kuskil säilinud peaks olema.

Kommentaare ei ole: