laupäev, 13. detsember 2008

Aasta ämber



*Tuhanded puudega inimesed ootavad endiselt raha

*Sotsiaalministeerium alustas suure segaduse põhjuste selgitamiseks sisejuurdlust.Seoses sotsiaalkindlustusameti uuele süsteemile üleminekuga ootab umbes tuhat inimest endiselt oma saamata jäänud töövõimetuspensioni ja veel tuhat inimest puudetoetust. Päevaleht kirjutas novembris, et ligi 7000 töövõimetuspensionäril jäi oktoobri algusest kuni novembri keskpaigani tegemata uus rutiinne ekspertiis ja seetõttu jäi neil saamata ka pension. Summad jäid välja maksmata, sest sotsiaalkindlustus­amet läks üle uuele süsteemile. Näiteks jäi paljudel inimestel, kellele töövõimetuspension on ainuke sissetulek, saamata kahe kuu pension: nii novembri kui ka detsembri oma.Kui paljudel täpselt, ei oska amet öelda. Veel detsembri alguses oli suudetud läbi vaadata 2666, nüüdseks ligi 5000 ekspertiisi. Umbes 1000 inimest vajavad küll ainult puudeekspertiisi, mille alusel määratakse puudetoetus, kuid ka selle määramine toppab. Sotsiaalminister Maret Maripuu on tunnistanud, et olukord on kahetsusväärne ja ministeeriumis on alustatud sisejuurdlust. Ühtaegu pandi uus kord, mille alusel sotsiaalkindlustus­amet pidi tööle hakkama, paika sotsiaalministri määrusega alles 23. septembril. Jõustuma pidi uus kord juba 1. oktoobril ehk viis tööpäeva hiljem.

* Mure on suur

*Inimesed, kes tekkinud segaduse tõttu sissetulekust ilma jäid, aga arvavad, et ministeerium jättis kogu ülemineku korraldamise viimasele minutile, tagamata, et uus, katsetamata süsteem ka tööle hakkab. „Olukord on kurb ja mure inimestel suur,” ütles Eesti liikumispuudega inimeste liidu tegevjuht Auli Lõoke. Tema sõnul olid segaduses ka perearstid ja sotsiaaltöötajad, kellele uut korda eelnevalt ei tutvustatud. Tallinna perearstid pärjasid aga sotsiaalministeeriumi selle segaduse eest aasta „ämbriga“.

„Ämbri” said sotsiaalministeeriumi asekantsler Riho Rahuoja ja sotsiaalkindlustusosakonna ametnikud Riina Riisalo ja Merle Malvet.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mõnes teises riigis astuks taolisel puhul minister tagasi. Millega ei taha väita, et ta isiklikult oleks ämbrisse astunud. Sisejuurdluse käivitamine aga vihjab, et süüdlasi otsitakse ja taolistel puhkudel tuleb ikka n.n. poliitiline vastutus jutuks.

Anonüümne ütles ...

Vigu teevad kõik, aga mõned vead on märksa lubamatumad kui teised, nii et loodaks, et ka teatav ametnikekamp igaks juhuks ekspertiisist läbi astub - töövõimelisuse kontrollimiseks vähemalt.