reede, 16. mai 2008

Invatakso - 10

15.mail 1998 käivitus Tallinnas uus teenus - invatakso. Seda tähistati eile Tallinna Puuetega Inimeste Tegevuskeskuses asjakohase konverentsiga. Ettekandeid saab lugeda siit

Kümne aasta jooksul on areng olnud tohutu, algsest pilootprojektist mahuga 116 ooo krooni on kasvanud linnaeelarvest 14 miljoni krooniga toetatav teenus ja kuigi majanduskriis sunnib kokkuhoiule, ei ole seda summat kavas vähendada, nagu ütles abilinnapea Merike Martinson, teenides sellega kohalolijate tulise aplausi. On ju invatakso paljudele ainus võimalus kodunt kaugemale pääseda, mitte kõik pole võimelised minema ühistranspordipeatustesse ning ega need madalapõhjalised bussid ja trollid ka nii tihti ja soovitud suunas sõida kui vaja.

Algusest peale on taksoteenust koordineerinud Tiia Tiik. Tiia on väsimatult seisnud klientide eest ning samas ka neid usinalt koolitanud. Tänuks ja tunnustuseks anti talle linnavalitsuse tänukiri.

Paljude ilusate sõnade kõrval ei pääsetud ka eile mööda mõnedest kitsaskohtadest. Üks suuremaid probleeme on, et kui puuetega inimestele on välja antud parkimiskaardid, mis lubavad parkida just seal, kus vaja, siis taksodele ja ratastoolibussidele neid ette nähtud ei ole. Seetõttu on juhtunud, et kui taksojuht läheb klienti abistama majja sissesaamisel, on usinad parkimiskontrolörid talle trahvi teinud vales kohas parkimise eest. Eriti puudutab see vanalinnasõite.

Teine oluline probleem on see, et tegelikult vajaks taksoteenust palju rohkem inimesi, lisaks liikumispuudega ja pimedatele ka onkohaiged, dialüüsilt tulevad kliendid, dementsed vanurid (kes peavad liikuma koos saatjaga, sest üksi nad toime ei tule). Praegune süsteem seda veel ei võimalda.

Tulevikku vaadatakse siiski optimistlikult.


*Pildid siin


Kommentaare ei ole: