laupäev, 15. märts 2008

Carl Oscar Malm


Soome viipekeelne kogukond tähistab igal aastal 12.veebruaril Carl Oscar Malmi sünniaastapäeva. Miks on see mees (1826-1863) neile nii tähtis?

Esiteks on tegu Soome ajaloo esimese kurdiga, kes sai hariduse. Soomes sel ajal polnud veel ühtegi kurtide kooli ja seetõttu pidi poiss minema õppima Rootsi. 1845 lõpetas ta kooli parimate võimalike hinnetega.

19-aastase noormehe koolikogemus oli nii positiivne, et tema ainsaks unistuseks sai anda haridus ka kõigile teistele Soome kurtidele. Kuid Senat lükkas kooli rajamise avalduse tagasi, kuna nende meelest oli kurte nii vähe, et asjal polnud mõtet. Nii hakkas C.O.Malm 1846 suvel õpetama kaht kurti poissi eraviisiliselt. Sama aasta oktoobris avas ta Porvoos väikese erakooli kümnekonna õpilasega. Alles 1855 hakkas kool saama väikest riigi toetust, moodustati ka kooli juhatus, millesse kuulus teiste hulgas ka luuletaja J.L. Runeberg.

Esimene riiklik kurtide kool alustas tööd 1860 Turus, kuid C.O.Malm sai seal töötada ainult õpetajana, mitte juhatajana, kuna seadus nõudis, et juhataja peab olema "täismeeltega" ehk siis ei tohtinud olla ise kuulmispuudega.

Turus sai Malm töötada vaid kolm aastat, ta suri 37-aastasena kopsupõletikku.

2 kommentaari:

Hundi ulg ütles ...

Eelmisel kuul juhtusin Porkunist läbi sõitma. Nüüd lugesin Carl Oscar Malmist. Sellest ajendatuna proovin formuleerida küsimused, mida olen ammu tahtnud kellelegi esitada. Kui pead võimalikuks, tee palun üks hariduslik-valgustuslik postitus.

Kuidas toimub meie riigis mitteeestlasest ja mittekodanikust kurtide kodakondsuseksam?

Millises viipekeeles õpivad mitteeestlaste perekonnas kasvavad kurdid lapsed?

Anonüümne ütles ...

Ja, dit is waarskynlik so