esmaspäev, 12. november 2007

Kohtumõistmisest Piiblis

Tiiu räägib muuhulgas kohtumõistmisest, öeldes, et ka Piiblis on sellest korduvalt juttu, kuid kurdab, et ta ise Piiblit väga hästi ei tunne. Aitaks siis natuke.


Matteuse 7:1-5 Ärge mõistke kohut, et teie üle ei mõistetaks kohut. Sest missuguse kohtuga te kohut mõistate, niisugusega mõistetakse teile kohut; ja missuguse mõõduga te mõõdate, niisugusega mõõdetakse ka teile. Aga miks sa näed pindu oma venna silmas, kuid palki oma silmas sa ei pane tähele? Või kuidas sa ütled oma vennale:lase ma tõmban pinnu sinu silmast!? Ja vaata, palk on su omas silmas! Sa silmakirjatseja! Tõmba esiti palk omast silmast ja siis sa seletad tõmmata pindu oma venna silmast.
Maakeeli siis: enne kui teist kritiseerima ja maha tegema hakkad, vaata peeglisse - kas sinu endaga on kõik korras?


Paralleelkoht Luuka 6:37-38 Ja ärge mõistke kohut, siis ei mõisteta ka teie üle kohut. Ärge mõistke hukka, siis ei mõisteta ka teid hukka. Andke andeks, siis antakse ka teile andeks. Andke, siis antakse ka teile; hea, tuubitud ja raputatud ja kuhjaga mõõt antakse teie rüppe; sest sama mõõduga, millega teie mõõdate, mõõdetakse ka teile.
Ehk: mida teed teisele, seda tehakse ka sulle.


Vihkamine sünnitab ainult vihkamist. Iga halva, mis teisele teed, saad kuhjaga tagasi. Hullem veel: vihkamine närib inimest seestpoolt, rikub tema füüsilise ja vaimse tervise.

Andestamine ja armastus aga loovad inimese ümber võimsa kaitsekilbi. Ainult need on suutelised halva heaks pöörama. Tiiu, sul on õigus: maailma muutmist tuleb alustada iseendast.

Aga mõne inimese jaoks on ju Piibel muinasjutt, mida ei tohi tõsiselt võtta....

3 kommentaari:

Lood ütles ...

Isegi lapsed saavad aru nende piiblisõnade sisust. Täiskasvanute puhul tuleb mängu nende rikutus. Aga pole viga, kunagi jõuab ka kõige rumalam nende tarkade piiblisõnade mõistmiseni. Kukupai ja Tiiu on nagu üks inimene, nii sarnased on nad minu jaoks.

Anonüümne ütles ...

Võideldes kurjuse vastu kurjusega, kurja koguhulk suureneb.

Niisama, in general- halva ja vägivallaga on võimalik pindmisel tasandil oma eesmärk saavutada ja inimesi ohjes hoida, piitsaähvardusel, nagu loomi, ja sisuliselt põhineb sellel hirmumentaliteedil terve ühiskonna ülesehitus seaduste ja kokkulepete näol, aga häda on see, et läbi hirmu ei saabu mõistmist, "miks nii ei tohi teha" ja kui see hirm saab ükskord ületatud, karikas täis ja "loom enam ei karda", siis on kuri karjas kah.

valgeseelik ütles ...

Oojaaa, kui me vaid iga kord enne teisi kritiseerides ja halvustades ka ennast ja oma tegusid vaadata oskaksime....
Ja kui paljud oma elu vihkamisega mürgitavad, selle asemel et armastada!
Mulle meeldib ka see tarkus, et MAAILMA MUUTMIST ALUSTA ISEENDAST.