neljapäev, 2. aprill 2009

Mis on saanud maalidest?


Tänavu möödub 55 aastat Eesti ühe tuntuima kurdi kunstniku Andrei Jegorovi (1878-1954) surmast. Peterburi Kunstiakadeemias hariduse saanud Jegorov oli tunnustatud tegija ka ennesõjaaegse Eesti Vabariigi elus, teadaolevalt ka Eesti Kurtide Liidu asutajaliige. See viimane on ajaloolaste poolt lõplikult kinnitamata, kuna paljud dokumendid on ajakeerises kaduma läinud.

Kuid meil tekkis küsimus, mis on saanud tema maalidest? Neid oli ikka päris palju ju. KUMU-s on tallel vaid üks Jegorovi töö, seesama, mis kõrval näha. Üks suur maal kaunistas aastaid Tallinna Kurtide Maja fuajeed, kuid majandusraskuste tõttu olevat eelmine esimees selle maha müünud. Üks maal on panipaigast üles leitud ja ripub Kurtide Liidu praeguse esimehe kabinetis.

Kui kurtide kool veel Porkunis asus, oli sealgi palju Jegorovi töid seintel, kui aga kool ära kolis, olevat keegi Jegorovi pärijatest seal käinud ja kõik maalid ära viinud.

Mingi osa maalidest on eri aegadel eri galeriides oksjonitele pandud ning nende saatus on teadmata. Kas neid üldse enam Eestiski on?

Kui keegi midagi teab, oleks Kurtide Liit info eest väga tänulik.

5 kommentaari:

Linda Järve ütles ...

Googeldamisel oli juba esimesel leheküljel niisugust infot:
http://www.galerii24.ee/?view=artist&action=list&ID=37
http://www.artnet.com/artist/560230/andrei-jegorov.html
http://www.haus.ee/?s=maaler&kid=110

Hausis vist lausa praegu müügil jne.

kukupai ütles ...

Tundus, et enamus on müüdud :S
Ma ennist vaatasin ka sealt...

ancientboy ütles ...

Kümmekond aastat tagasi oli Jegorovi kommertspilte (saanisõitjad ja muu selline) siinsetes antiigipoodideski lademetes ja hinnadki olid siis väga mõistlikud, mõnestsajast mõne tuhandeni. Paremad pildid (unikaalsemad motiivid, mida ta lõputult ei ekspluateerinud) olid küll juba ka siis kusagil seal kümnekonna tuhande piirimail ja sealt edasi on need nagu ka paljud muud asjad, pidevalt kallimaks läinud. Aga neid liigub.

Ma usun, et KUMUski on neid pilte ikka rohkem. Tuntud maal "Kuressaare raekoda", mis väga tihti igasugu Eesti kunsti ajalugudeski reprodutseeritud, oli seal alles üsna hiljuti eksponeeritud ja kindlasti on fondides neid veelgi.

Porkuni koolis olnutest on vähemalt neli maali tunnistatud 1997.a. kultuurimälestiseks, mis tähendab, et vajadusel peaks ka nende praeguse omaniku ja asupaiga üles leidmine võimalik olema.

Muide, Jegorovi linnavaadetest on omal ajal välja antud ka postkaarte.

Anonüümne ütles ...

Ta suri 30.jaanuaril 1954, seega on möödunud tema 55. surma-aastapäev.

kukupai ütles ...

Aitäh täpsustuse eest, igal pool olid ainult aastaarvud, kuupäeva ei jäänud ette :(