kolmapäev, 1. aprill 2009

Mida sa tundled siin?!


Mõned inimesed kardavad tundeid nagu vanakurat välku. Võib-olla isegi mitte niiväga tundeid kui nende väljendamist. Nende jaoks pole midagi keerulist rääkida igapäevastest asjadest, arutada maailmapoliitikat vms, kuid nad hakkavad kohe kokutama ja mökutama, kui peab oma arvamuse asemel ütlema, mida nad tunnevad. Samuti on nende jaoks ebamugav, kui keegi teine seda teeb.

Üks mu kauaaegseid sõpru on kõrges aukraadis ohvitser, töötanud nii Eestis kui Suure Lombi taga. Oleme sel teemal rääkinud ja tema ütles, et ega siin pole vahet, millisel maal olla, aga sõjaväelaste hulgas on selline asi üsna tavaline. Põhjuseks arvas ta sõjaväes kehtiva subordinatsiooni ja täpse regelementeerituse, mis paraku kantakse üle ka tsiviilellu. Tunnistas, et ega ta isegi sellest patust päris prii ole, lapsed pidid oma hinded ja kooliprobleemid ette kandma raporti korras, tütarde seelikupikkuse üle ei andnud vaielda, paljud asjad ei kuulunud üldse arutuse alla. Aga kuskil on siiski piirid, tuli maha pidada ka palju tundelisi jutuajamisi.

Mina tunnen seda inimest kui väga südamlikku ja avatud meest, kes julgeb teisele inimesele häid ja ilusaid sõnu öelda, neid ei pea tema suust tangidega välja kiskuma.

Aga oma arutlustes jõudsime järeldusele, et sageli kardetakse just jõustruktuurides näida pehmekene ja õrnakene, kardetakse, et teiste silmis paneb see kahtluse alla ka erialase pädevuse, on ju tegemist ametiga, kus tuleb sageli vastu võtta kiireid ja karme otsuseid, millest sõltuvad paljud. Mõnikord on tegemist ka isiksuse sisemise nõrkusega, mees tunneb end tugevana ainult kindlates raamides. Kui on tõeliselt tugev isiksus, siis tal üldreeglina selliseid probleeme ei teki.

Esimest tüüpi meeste naised aga on sageli sunnitud leppima emotsionaalse näljaga, mees lihtsalt ei suuda ümber lülituda, käitub kodus samamoodi kui kasarmus. Kõik peab käima nööri mööda, vastused küsimustele "jah" ja "ei" ning kui tahetakse midagi enamat, on see nõrkus ja halisemine.

Oma sõbraga jõudsime huvitavale järeldusele - ohvitseride hulgas peaks olema tunduvalt enam naisi. Seal, kus neid on, on suhted ja sisekliima hoopis inimlikumad, eeldusel muidugi, et naisohvitser pole lihtsalt seelikus mees. Kummalisel kombel on naisohvitseride meeskolleegide pereelud ka paremas korras.

4 kommentaari:

kaaren ütles ...

Mul on selliseid tuttavaid, kes muidu on tuimad nagu saapad & lollid nagu lauajalg, aga vot vingumine ning viha kisqmine on nende specialiteet, millel v6idaxe kaua tunnelda. 6nnex on nad nn minu majast v2ljaspool, kodus tahan ikka h2id inimesi n2ha:).
Aga teinekord v6tab tundega tegelemine 2ra vajaliq, kiirex reageerimisex vajaliq aja. Selline olukord l2x mulle maxma tugeva peap6rutuse ning n2oluumurrud, sest mees ei suutnud kainelt olukorda hinnata ega piisava aja jooxul, sel ajal, q ma nendega veel aia 22res vaidlesin - policeid vms abi qcuda, n8 suples oma tunnetes, paanikas &ms... ning kamp p2tte pexis meid meie oma kodus vigastex. Inimene lihcalt peab suutma n8 ymber v6i v2lja lylituda, aga tundetus v6i kylmus on qrjast.

kukupai ütles ...

Kaine olukorra hindamise võime siiski ei peaks tundeid välistama, emotsionaalse soojuse mõttes. Aga paanika jms on ennegi paksu pahandust teinud, sellega olen nõus.
Normaalses igapäevaelus tahaks siiski, et inimesed julgeksid oma häid tundeid ka välja näidata, mitte ei peaks neid nõrkusteks.

Anonüümne ütles ...

Normaalses igap. elus on t6esti tunnetest rohkem kasu q kahju - sest normaalse inimese elus on posit. tundeid rohkem q negat., ning teised inimesed peavad ju kah asjadest tagasisidet saama. Head tundlemist!
Trv, Kaaren

joanamari ütles ...

tunnetega on jah eestlasel midagi lahti
nende näitamine on häbi asi olgu nad siis positiivsed või negatiivsed
kui kord oma trennikaaslastele ütlesin, mda tunnen
oli jama lahti, et mis draamat ma teen
ei teinud draamat, ütlesin välja mis esile tükkis
nüüd kõnnin ringi näol "mask", et mind ei mõistetaks vääriti
mask sõnatõsises mõttes
enne rahva hulka minekut kannan näole ja kaelale "krohvi" korra, et keegi ei näeks, millal punastan või kahvatan
sest tihti ma polegi ärritunud, vaid seletan oma mõtteid ja tundeid emotsionaalselt ja kohe arvatakse, et olen hirmsasti ärritunud või mida iganes ja teen draamat;)