reede, 3. aprill 2009

Kaheldava väärtusega uudis


Postimees kirjutab:

Sotsiaalministeerium sai inimesi nörritanud IT-süsteemi tööle

Sotsiaalministeeriumi teatel toimivad nüüd puude raskusastme, lisakulude tuvastamise ja töövõimetuse määramise infotehnoloogilised lahendusedtäies ulatuses ning osa süsteemi häiretest tekkinud võlgnevustest puudega inimeste ees on tänaseks likvideeritud.

Kahe kuuga on suudetud ära teha suuremahuline töö ning valdav osavõlgnevustest on tänaseks likvideeritud, teatas sotsiaalministeerium. Siiani on tähtajaliselt menetlemata 79 taotlust eelmisest aastast ja 147 taotlust jooksva aasta jaanuarikuust. Ministeeriumi kinnitusel pole need tingitud mitte enam infosüsteemist, vaid teistel põhjustel.

«Põhjused on erinevad: raviarstid ei ole edastanud inimese terviseseisundi kirjeldust, mitmel juhul on sotsiaalkindlustusamet inimesi suunanud puude tuvastamiseks vajalike andmete saamiseks rehabilitatsiooniplaani tegemisele, palju inimesi on järjekorras erialaarsti vastuvõtule, et saada ekspertiisiks vajaminevaid andmeid ja teha uuringuid,» selgitab ministeerium viivituse põhjuseid.

Ministeeriumi perepoliitika ja sotsiaalala asekantsler Riho Rahuoja sõnul vajavad tõsist analüüsi need probleemid, mis ei ole seotud infotehnoloogiliste lahendustega.

«Kõik küsimused, mille lahendamisele puuet taotlev inimene ise ei saa kaasa aidata, tuleb üle vaadata,» sõnas ta. Rahuoja lisas, et iga juhtumi puhul tuleb välja selgitada, miks info laekumine arstilt, pääs eriarsti juurde või rehabilitatsiooniplaani tegemine on olnud takistatud. Seejärel tuleb vajadusel nõuetesse sisse viia muudatused, mis protsessi sujuvamaks teeks. Ekspertiisiks vajalike andmete saamisel tehakse kohe ekspertiisiotsus ja viivitamatult ka sotsiaaltoetuse ja/või töövõimetuspensioni määramine ja väljamaksmine. Sotsiaalkindlustusamet teeb ülekandeid pankadesse vähemalt üks kord nädalas, vajadusel tihemini, ning kasutatakse ka rahakaarte.

Eelmise aasta kolmel viimasel kuul esitati kokku ligikaudu 12 000 püsiva töövõimetuse taotlust ja umbes 12 000 puude taotlust, sealhulgas tööealiste puudetaotlusi ligi 7 000, eakate ja laste puudetaotlusi 5 000. Selle aasta jaanuaris esitati ligi 4 600 püsiva töövõimetuse taotlust ja 5 000 puude taotlust, sealhulgas tööealiste puudetaotlusi ligi 3 000.

Tööealiste inimeste puude raskusastmeid hakati tuvastama alates selle aasta jaanuarist ja puudest tingitud lisakulusid alates veebruarist. Hetkel on menetluses veebruari teises pooles ja märtsis esitatud taotlused.

Mullu oktoobris muudeti seadust nii, et puude raskusastme määramiskord on senisest detailsem. Kuid sotsiaalkindlustusameti IT-arendaja eisuutnud oma tööga korralikult toime tulla ja paljud puudega inimesed jäid mitmeks kuuks oma toetusest ilma.

No ei ole siin veel hõisata midagi. Kui ikka õigel ajal arsti juurde ei pääse, pole kasu kuitahes heast ministeeriumi IT-süsteemist kah.

3 kommentaari:

Emmeliina ütles ...

ikka tehakse endale tööd juurde

mulle määrati töövõimetuspension ja puudeaste 18. dets. esitatud dokumentide põhjal pooleks aastaks. Ekspertiisiotsuse sain teada veebruari keskel. Pension laekus arvele tagantjärele märtsis. 2 aprillil paluti tulla pensioniraamatu jm. staffi järele. 5 mail soovitati uus taotlus sisse anda :PPP, muidu tulevat vahe sisse.

kukupai ütles ...

Ühesõnaga, pensioni ja puude taotlemiseks peab väga hea tervis olema :P

Emmeliina ütles ...

ei saanud ka sellest pooleks aastaks määramise mõttest aru. minu meelest peaks aasta olema see esimene piir. Nii et kunstlikult tehakse endale tööd juurde.

kui ootsime pensioniameti ukse taga, siis maainimesed lahkusid pärast lõunat, sest paljudel oli ainult üks buss või mõni autoga tuttav ainus koju saamise võimalus.

kui ametnikutädilt küsisin, et miks numbriautomaat annab välja rohkem numbreid kui tööpäeva sisse mahub sain vastuseks, et te ju kodused inimesed, teil aega küll.