teisipäev, 24. märts 2009

Paar küsimust Päästeametile


Edastada on selline informatsioon:

Tallinna Puuetega Inimeste Koda kutsub puudega inimesi osalema 25.märtsil toimuval infotunnil "Puuetega inimesed ja päästeala".

Kell 15.00 - 16.30 vene keeles

Kell 17.00 – 18.30 eesti keeles

Teemad:

Päästeala tutvustus
Tuleohutus
Õppefilm „Teoreem tulest“
Küsimused ja vastused

Infotunni viivad läbi:

Kairi Kilp – Põhja-Eesti Päästekeskuse ennetustöö büroo juhtivspetsialist
Galina Ozdoba - Põhja-Eesti Päästekeskuse ennetustöö büroo peaspetsialist

Infotund toimub Tallinna Puuetega Inimeste Tegevuskeskuses, Endla 59.

Telefon: 656 4048



Kuna paljud, kes asjast huvitatud, kohale minna ei saa - tööaeg ju veel, tuleb paar olulist küsimust siia kirja panna.

1. Suitsuandurid

Teatavasti muutub suitsuandur 1.juulist kohustuslikuks. Põhimõtteliselt on tegu lakke kinnitatava seadeldisega, mis suitsu peale kõva kisa hakkab tegema. Ei maksa sugugi palju, 100-150 krooni. Hästi. Kuid on üsna palju inimesi, kellele sellest mingit kasu pole - nad lihtsalt ei kuule. Nende jaoks on olemas spetsiaalsed andurid valgussignaaliga. Olen ise sellist süsteemi Soomes näinud, juba 15 aastat tagasi. Heli- ja valgussignaal dubleerisid teineteist ning kuna oli tegemist avaliku asutusega, läks signaal ka otse häirekeskusse.

Olgu, kodudesse piisaks ka väiksemast. Probleemiks kujuneb hoopis hind. 4-5 tuhat on ikka tunduvalt rohkem kui paarsada. Abivahendina kompenseeritakse sellest 50%. Jääb ikkagi päris krõbe summa järele, pealegi ei kompenseerita praeguses majandusolukorras sugugi mitte kõigile seda. Eelistatakse peresid, kus kõik liikmed on kurdid.

Kurtidel endil tekkis aga kohe mitu küsimust. Esimene - miks peaksid nemad kümneid kordi rohkem maksma kui kuuljad? Siin tuleb lahendus leida Päästeameti ja Sotsiaalministeeriumi koostöös. Öeldi ka, et võime ju teha nii, et paneme tavalise odava anduri lakke, kui kontrollima tullakse, on JOKK. Aga tegelikult pole sellest ju mingit kasu. Teine küsimus oli selle kohta, et kui spetsandureid saavad ainult kurtide pered ja segapered mitte, mis siis juhtub, kui kurt inimene üksi koju jääb ja tuli lahti läheb? Või kui vanemad on kurdid ja lapsed kuuljad - kuhu selline pere liigitub?

Need küsimused vajavad kiiret lahendamist, kui tahetakse, et iseenesest hea kord ka tegelikult toimima hakkaks.

2.Hädaabitelefon

Tänase päevani ei saa kurdid inimesed abi kutsuda muidu kui faksi teel, spetsiaalsel vormil. Alles oli juttu tublist viieaastasest poisist, kes autoavariisse sattunud vanematele nende juhendamisel mobiiliga abi kutsus ("Eestimaa uhkus"). Aga ei ole ju alati niisugust võimalust. Pealegi, mobiilide ja interneti levik on faksid majapidamistest peaaegu välja tõrjunud. Kurdid ootavad pikisilmi võimalust kutsuda abi ka tekstisõnumiga, miks mitte ka videosõnumiga (omavahel nii ju suheldakse). Päästeamet väidab, et mobiilisõnumeid võidakse kuritarvitada või ei saada nendest õigesti aru ja puudub võimalus asjaolusid täpsustada. Jutt või asi! Küll ikka saaks kui tahtmist oleks.

Tahaks teada, mida Päästeamet omalt poolt on valmis ette võtma, et tagada kõigile inimestele võrdsed võimalused abi saada õnnetusjuhtumite korral.

2 kommentaari:

Silja ütles ...

Kui ma Eestimaa Uhkuse raames kirjutasin lugu kurtide vanemate pojast, kes avariipaigale abi kutsus, küsisin seda ka ühe oma tuttava päästeametniku käest. Ta ütles, et parasjagu just on välja töötamisel süsteem - SMSi põhine. Oleks väga huvitav teada saada, kui kaugele sellega jõutud on.

Morgie ütles ...

Pagan... süda kisub kokku sellist asja lugedes.
Iseenesest peaks ju kõik olema lahendatav, tehnika on olemas. Miks siis on nii võimatu seda praktikas juurutada?
Ja mina ei usu teps, et valgussignaaliga suitsuandurit on nii palju kallim toota kui vilega. See hinnavahe peab küll peamiselt õhust koosnema.