reede, 20. märts 2009

e-riigi paradoksid


Emale tuli maamaksu teatis. Et maksu maksan mina, siis jõudis see loomulikult minu kätte. Tore. Aga hakkan mina siis vaatama, palju eelmisel aastal ette sai makstud (ja tean kindlalt, et sai!) - ei ole sellist rida enam teatisel. Selle asemel kiri: maamaksu võla ja ettemaksukontoga saate tutvuda läbi e-maksuameti.

Aga ei saa ju! Emal nimelt pole e-maksuameti lepingutki, pensionär, kes tulumaksu maksma ei pea, ei vaja ju seda. Tegelikult pole emal nettigi ja ta ei taha ka.

Mina oma konto kaudu kah infot ei saa. Saatsin siis lisatud meiliaadressil maa@emta.ee kirja ja palusin saldot. Tuli kena automaatvastus: Täname, et pöördusite meie poole, vastame Teile esimesel võimalusel. Nüüd on nädal või rohkemgi möödas ning vastust pole kuskil. Infotelefon 8800816 on ka pidevalt kinni. Ilmselt tuleb see esimene võimalus siis, kui maksutähtaeg juba mööda saab...

Üldse, ametkonnad näivad eeldavat, et kuna meil on suure suuga jahutud e-riigist ja netikasutuse laiast levikust, ongi absoluutselt kõigil kodanikel igasugused e-lepingud ja e-kontod olemas. Ega ikka ole ja ei saa ka kunagi 100%-selt olema.

2 kommentaari:

sofie ütles ...

Hm, põhimõtteliselt olen ma muidugi selle poolt, et riik peaks sulle vastama ja ütlema, palju sul maamaksu ettemaks on, aga... karta on, et riigil võib sellega raskusi tekkida küll. Näiteks et ei tohi teise inimese maksuandmeid kellelegi väljastada või midagi niisugust... sellepärast pakun välja täiesti ebaseadusliku, aga praktilise kõrvaltee bürokraatia tõketest möödahiilimiseks: vaja on ema ID-kaarti, PIN1 ja ID-kaardi lugejaga internetiarvutit. Logid selle ID-kaardiga e-maksuametisse sisse, ja seal ei võta maksuametiga lepingu sõlmimine enam minutitki. Hops ja kõik vajalikud andmed käes.
Abiks oleks, kui sellel ID-kaardiga arvutil on ID-kaardi lugemise tarkvara juba installeeritud. Ja kui ema pole oma ID-kaarti elektrooniliseks asjaajamiseks kasutanud, on vast vaja uuendada ID-kaardi sertifikaati, ja see võib tunduda keeruline, aga tegelikult ei ole (keeruline). Tuleb muudkui vajutada next ja next... või midagi niisugust;) Või ma mäletan. Aga julge pealehakkamine on pool võitu:)

Anonüümne ütles ...

Kunagi ei saa sajaprotsendiline olema, kuid heal juhul ikka peale 90. Seda siis kui Internetiga üles kasvanud põlvkonnad vanaks saavad.