teisipäev, 6. jaanuar 2009

Noomitus ja näpuga raha

Selle eest, et tuhanded inimesed aasta lõpul nälga jäid, saab paar meest kõigest noomituse. Tore küll. Et savikolossi praod silma ei paistaks, kantakse sellele kullavärviline kiht peale:
http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=064abe4d-214e-49bc-9e69-99dfac90b3ac&ref=rss (lingile klikkimine ei aita, artikkel on ajutiselt veebist kadunud)
Aripäev 05.01.2008
Ministeerium lubab puudetoetused jaanuari lõpuks ära maksta
Silvia Kruusmaa
Puudega inimeste sotsiaaltoetuste määramise uue korraga seotud tehniliste probleemide tõttu hilineb toetuste väljamaksmine. Toetuse miinimumsumma on siiski juba välja makstud või tehakse seda jaanuaris. Saamata jäänud toetus laekub aasta alguses.
Kuigi detsembri lõpus rääkis sotsiaalminister Maret Maripuu, et on kaalunud toetuste hilinemise tõttu ka tagasiastumist, siis nüüd viidatakse vaid tehnilistele probleemidele, võimalikust planeerimise puudulikkusest ministeeriumi sees enam ei räägita.
"Üldvastutus on kindlasti minul kui ministril. Iga ametnik, kes on protsessiga seotud olnud, peab tundma vastutust oma valdkonna ulatuses," ütles Maripuu aasta lõpus Postimehele.
Sotsiaalministeerium teatas, et neile, kellel oli enne puude kehtivusaja lõppu määratud sügav või raske puue, makstakse toetuse miinimumsumma ja selle said nad enne jõule ja aastavahetust kätte. Uutele taotlejatele ja inimestele, kellele on varasemalt määratud keskmine puue, alustatakse puude määramist sel nädalal. Toetuse miinimumsumma saavad nad kätte jaanuaris.
Hilinemine puudutab neid tööealisi puudega inimesi, kes esitasid ekspertiisitaotluse peale 1.oktoobrit. Neile, kellel oli enne puude kehtivusaja lõppu sügav või raske puue määratud, makstakse toetuse miinimumsumma ja selle said nad enne jõule ja aastavahetust kätte. Seda makstakse kuni lisakulude õige suuruse tuvastamiseni. Toetuse õige suuruse saab tuvastada uue aasta alguses, vahe makstakse tagantjärele
.5. jaanuaril alustab sotsiaalkindlustusamet (SKA) puude raskusastme määramist uutele taotlejatele ja inimestele, kellele on varasemalt määratud keskmine puue. IT-lahendus selleks on valmis.
Jaanuaris saavad kõik taotlejad, kellele on määratud puue, toetuse kätte miinimummääras (260 krooni).(Hm, see on summa, mille ma ühe poeskäiguga ära kulutan.) Inimestele, kes on esitanud taotluse oktoobris või novembris ning kellele on varasemalt määratud raske või sügav puue, jätkatakse 260 kroonise toetuse maksmist jaanuaris ja veebruaris.
Aasta alguses valmib puudest tingitud lisakulude arvutamise IT-lahendus ning veebruaris alustatakse toetuste osalisi väljamakseid õiges suuruses. Toetuse vahe makstakse kinni tagantjärele. (Kas süüa saab ka tagantjärele? Ning arveid maksta?)
Puudega lastele ja puudega vanaduspensioniealistele inimestele ning ka paljudele puudega tööealistele, kokku üle 100 000 inimesele, makstakse sotsiaaltoetused ja töövõimetuspensionid välja õigeaegselt.
1200 tööealisele inimesele, kes esitasid taotluse peale 1. oktoobrit, on toetus välja makstud. Umbes sama palju inimesi ootab veel toetuse saamist. Toetusi makstakse järjest välja ja neid, kelle toetus hilineb, jääb iga päevaga vähemaks.
Puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse muutmise seadus võeti vastu 2007. aastal ning see hakkas kehtima 1. jaanuarist 2008.
Uus puude määramise ja lisakulude arvutamise kord hakkas kehtima 1. oktoobrist 2008. Toetust makstakse lisakulude alusel ehk toetuse suurus sõltub nüüd sellest, kui aktiivne inimene on, kuidas ta kasutab erinevaid võimalusi jne. Lisakulude suuruse arvutamiseks on välja töötatud algoritm. (Mis muuseas põhineb 20% ulatuses inimese enda hinnangul ja 80% ulatuses ametnike hinnangul!)
Töövõimetuspensionite määramise põhimõtted ei muutunud, kuid muutus menetlus. See ei alga enam arsti juurest, vaid inimesed esitavad taotluse pensioniametile. (Ja täidavad hiigelpika küsimustiku 104 küsimusega)

1 kommentaar:

Eve Piibeleht ütles ...

Sellest ei ole mina ka suutnud aru saada, miks isegi hoolimata sellest, milline erakond parasjagu pukis juhtub olema, muutub sotsiaalsüsteem aasta-aastalt saamatumaks, võimetumaks ja kallimaks ülal pidada.