esmaspäev, 19. oktoober 2009

Pärast kaklust rusikatega ei vehita


Valimised on selleks korraks läbi. Tallinna tulemus mulle ei meeldi, mitte sugugi kohe. Aga nii see paraku on ja järgmised neli aastat tuleb kuidagi üle elada.. Kindlasti oli siin suur osa linna rahaga tehtud jõulises lauspropagandas. Nagu ikka, on mitmed tõesed faktid serveeritud populismikastmes ja vähemalt pooled asjad oleksid pidanud tehtud saama sõltumata sellest, milline partei pumba juures istub. Vastu hakkas ka võidurõõmu näitamine avalikus meedias, mis tipnes Linnar Priimägi teleesinemisega. No seda annab ikka järele teha!

Paar päeva enne valimisi potsatas mulle ja ilmselt teistelegi postkasti neljal A4 kriitpaberilehel kokkuvõte Tallinna abipaketist. Ilus jutt, kuid vähemalt osa asjade juurde paneksin suure küsimärgi.
Aga nopiks siis mõned punktid välja.

Tööpuuduse leevendamine
Sotsiaalsete töökohtade programmi pean 95% ulatuses läbikukkunuks. Olen näinud vaid paari reisisaatjat, kes ka tegelikult tööd teevad, ülejäänud saavad miinimumpalka päevast päeva bussiga ringisõitmise ja juhiga lobisemise (loe: juhi segamise) eest. Töötute rakendamine heakorratöödel on juba vana asi, seda on vähemalt Nõmmel tehtud juba paari eelmise linnavalitsuse ajal. Tööharjutusi pikaaegsetele töötutele ja puuetega inimestele hakkasid tegema MTÜ-d ligi kümme aastat tagasi, selleks kasutatakse Euroopa Sotsiaalfondi toetust ning linn on alles nüüd külje alla ujunud.
Linna suuremate investeeringute jätkamine - seda tuleks teha niikuinii, teed ja tänavad peavad korda saama. Aga needki projektid pärinevad eelmise linnavalitsuse ajast, mõned veel varasemast. Paraku on need ehitused suunatud sellele, et autoga oleks linnas mugavam liigelda, kuid ei näe kuskil vahendeid, mida kasutataks ühistranspordi jõulisemale arengule, et asumite vahel oleks kiire ja mugav ühendus. Ekspressbussi piletihinna vähendamisest üksi ei piisa, kui busse lihtsalt ei ole.

Toetused ja sotsiaalabi
Lasteaia kohatasust vabastamine - ilmselt on seda paljudele peredele vaja, muidu ei saa vanemad tööle minnagi (tingimusel, et töökohta üldse leidub). Aga juba praegu on lasteaiad alarahastatud, koondatud on liikumis- ja muusikaõpetajaid, lühendatud lasteaia lahtiolekuaegu, suurendatud rühmi. Meie peres on see tekitanud tõsiseid logistikaprobleeme. Üks, paraku küll riigi tasemel otsus - haigusrahade maksmise ümberkorraldamine - on toonud kaasa olukorra, kus vanemad toovad poolhaiged lapsed aeda, tagajärjeks, et haigestus lisaks veel ligi pool rühma...
Talvekartul ja küttepuud - 40 kg kartulit ja 2 ruumi puid jätkub vaevalt jõuludeni, kvaliteedi kohta ei tea arvamust avaldada.
Supiköögid, kodutute varjupaigad, vaestehaiglad - see kõik on ju tagajärgede leevendamine, põhjused sellest ei kao... Paraku ei muutu enne midagi, kui majandus uuesti tõusma ei hakka ja millal see juhtuda võiks, ei julge veel keegi ennustada.

Nõustamine, eluasemekulude vähendamine
Võlanõustamine on jah praeguse linnavalitsuse uuendus ja ilmselt veel tükk aega hädavajalik, psühholoogilist ja kriisinõustamist on tehtud MTÜ-de poolt ligi paarkümmend aastat ning praeguses olukorras on selge, et vajadus ainult suureneb...
Hinnatõusude kompenseerimise kõrval oleks palju enam kasu, kui võidelda selle eest, et paljudest hindadest õhk lihtsalt välja lastaks, abi oleks sellest kõigile.

Tarbijate kaitsmine
Siia on kirja pandud soodsate ostuvõimaluste loomine renoveeritud Nõmme turul. Ei vaidle vastu, turg on tõesti ilus ja kaup hea. Aga hinnad on Nõmme turul alati olnud kõrgemad kui mujal ja ei ole ette näha, et selles osas midagi muutuks. Tarbijate nõustamine on Tarbijakaitse kohustus olnud ja peaks selleks ka jääma, lihtsalt linnavalitsus on selle teinud kättesaadavamaks, nõustaja istub linnavalitsuse teenindussaalis.

Küsimus: kust selleks kõigeks raha võetakse? Linna laenukoormus on niigi kõrge, mitmete asjade jaoks tuleb lisa võtta. Kunagi aga peab ju need laenud tagasi maksma ka. Järeldus: kohalikke makse tuleb veelgi tõsta...
Ma pole end kunagi identifitseerinud tallinlasena, ütlen ikka, et olen neljanda põlve nõmmekas ning mu lapselaps juba kuues põlvkond samas kohas. Olen nõus, et minu maksurahasid kulutatakse minu kodukoha arendamiseks, aga ma pole nõus, et mina, mu lapsed ja lapselapsed peaksid kinni maksma kellegi võimujanu, populismi ning lõpuks ka lauslolluse.



4 kommentaari:

Cranberry ütles ...

Priimägi - selline ongi keskerakonna erudeeritud liige. Kurb....o(

Küsimuse vastuseks pakun välja, et raha võetakse taas kõige nõrgematelt - ja kui protestima hakatakse - öeldakse, aga ise te ju vähendasite oma eelarvet!!!

Kahjuks kohtab üha vähem sirgeseljalisust ja julgust, mittevähendada eelarvet, nõustuda kõrgemalt poolt tulevate suunistega (neid tavaliselt ju paberil ei ole). Ja nii see elukene veereb, kuni ühel hetkel ei olegi palka maksta...ning tuleb tegema hakata ebapopulaarseid otsuseid...süüdlane leitakse ka - eks ikka valitsus, kes muu.

Mis puudutab aga toetusi ja sotsiaalabi - lasteaedade puhul näeb see välja nii, et 100% soodustusi saab lasteaed anda maksimaalselt 5-le lapsele - kui on rohkem taotlejaid, läheb see lasteaia enda eelarvest, kust aga midagi võtta ei ole ja kui vanem siis rahulolematust üles näitab - ütleb haridusamet, et süüdi on lasteaed. Nokk kinni - saba lahti. Eks mõtlevad inimesed saavad aru, kahjuks on nemad vähemuses.

sille ütles ...

Eilsed valimistulemused tegid nukraks, lausa nutumaik tuli kui asualt öelda. Vaadates seda Savisaare ülbet nägu...no tekkis tahtmine teda lüüa (ma ei ole muidu vägivaldne inimene).

Teisest küljest ei tehtus Tallinnas mitte midagi, et saada vene kogukonna toetust. Nemad "unustati" lihtsalt ära ja loodeti, et ehk ei lähe nad valima.
Aga Savisaare hirmutamispoliitika kandis vilja ja läksidki massiliselt valima mitte eestlased Savisaare vastu vaid venelased Savisaare poolt. :S

Eve Piibeleht ütles ...

Kuigi ise pole enam tallinlane ei era- ega tööelus, olen Sinuga 100% nõus. Ja pagana kahju, et nii suur osa sünnilinlastest nii lühinägelikud ja odava hinna eest äraostetavad olid.
Koduvallas aga ajas naerma see, et enamik valimisreklaame potsas postkasti laupäeval. Selleks ajaks oli 40% valijatest juba internetis hääletanud.

Minuke ütles ...

Keskerakonna valimisreklaam üks suurepäraselt läbimõeldud ja -viidud kampaania ning tulemused vastavad. Kampaania haaras erinevaid sihtgruppe ning puudutas isiklikult enamust valijatest. Lisaks kampaaniale toimus usin töötegemine paar kuud enne valimisi - meiegi majade ees müristas traktor ju hiliste õhtutundideni, nädalavahetustest rääkimata. Kõik ikka linlase heaks!
Teised erakonnad kukkusid pehmelt öeldes läbi, sest nad ei teinud midagi uute toetajate kaasamiseks. Räägiti ikka vanasid lugusid sellelesamale vanale ja tuntud valijaskonnale ja võimalikud uued toetajad (äraräägitav seltskond)langes Keski lõksu. Tulemus on selline nagu arvata oli. Ise ju valisime. Ja kes ei käinud, tegid samuti oma valiku.