teisipäev, 10. veebruar 2009

Jätsiabi rasked päevad


Olin just koju jõudnud ja vahetasin riideid, kui aia tagant tuttav muusika kõrvu kostis. Kähku jope peale ja mööda libedat õuejääd värava poole! Oh üllatust, autoaknast vaatas vastu Vambola, keda paar aastat juba näinud polnud. Kohtumisrõõm oli nii suur, et lausa kallistasime.

Vambola oma paarimehega olid ju need, kes esimestena meie kandis jätsiabi autol sõitma hakkasid. Siis aga pandi liikvele ka teine auto ning nemad läksid uut ringi sisse ajama. Olid need uuedki, kes asemele tulid, toredad, aga ikkagi oli heameel, et vanad tuttavad jälle tagasi.

Jutu sees tuli välja, et põhjus, miks tagasi, pole sugugi nii rõõmustav. Nimelt sõitis jätsiringe viimased paar aastat kaks autot, üks ühes, teine teises linnaservas. Kummagi peal kaks juhti ning iga mees nädal tööl, nädal vaba. Tööaja sisse läksid muidugi kõik nädalalõpud ja riigipühad ka.

Nüüd aga olid ülemused otsustanud ühe mehe koondada ning jätta kahele autole kolm juhti, graafik pidi välja nägema nii, et 8 päeva tööl, 4 vaba. No mida? Pereinimestele jätta heal juhul üks vaba nädalalõpp kuus ei ole vist pere koosolemist soodustav asjaolu? Lisaks tahetavat ka, et mehed ringile varem välja sõidaksid. See on juba täiesti ajuvaba, enamus inimesi on päevasel ajal ikka tööl ning ei torma sugugi koju jäätisevalvesse.

Talvel on müük niigi väiksem ning kavalam oleks just sõita tööpäeva lõpus. Suvel vast teine asi.

Hakka või arvama, et müüki püütakse kunstlikult vähendada, siis mingi aja pärast öelda, et ei tasu üldse ära ning kogu jätsiabi vaikselt hingusele saata. Mina tean hulka inimesi, kes siis väga pettunud oleksid. Mugav on ju, kui maius koju kätte tuleb, eestimaine pealegi. Poest ei osta ma kunagi sellist jäätisekogust nagu otse autolt (ja ega sellestki midagi järele jää).

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei mäletagi, millal viimati seda kraami söin. Kui aga majanduses kitsas käes, on vast jäätis esimeste hulgas, millest loobuda kuna ilma selletagi ära elab. Põhjust töö pärast karta on siis jätsiabilistel küll.

arni.alandi ütles ...

Larko, jama puha, et jäts esimene asi on millest loobutakse. Majandusteaduse uurimistööd näitavad trendi, et jäätise müük kriisiajal suureneb - inimesed tahavad kogu seda luksust, millest nad ilma on jäänud, millegagi kompenseerida.

Ehkki Eesti praegune jäätisehind on mu meelest jätkusuutmatu. Kui kiiret korrektsiooni ei tule, võib Eesti majandusteaduses täheldatud trendi murda.