kolmapäev, 16. juuni 2010

Abi või röövel?


Jätsiabi tegutseb jälle. Juba kuu aega vist, aga mina olen talle paar korda alles pihta saanud.
Esmapilgul kena - varasem sinine auto on kenaks pilkupüüdvaks kollaseks muutunud, varasemate tuttavate juhtide asemel asjalik noormees kaupmeheks, nädalapäev ja kellaaeg sama, mis enne.

Aga mis tummaks lõi, on hind. Väiksemad pulga- ja vahvlijäätised maksavad kaks korda rohkem kui poes, suured karbijäätised on ca 25% kallimad... Noormees küll ütles, et kastiga ostes on soodsam, aga kastitäis jäätist nädalaks on vähemalt praegu meie perele liiga palju. Pealegi saab siis ainult üht sorti, tahaks ikka erinevaid.

OK, mugavus, et külm maius sulle ukse ette kätte tuuakse, maksab ka midagi. Samas on minul poodi ainult viie minuti tee, mõned jäätised ei kaalu nii palju, et käed nende tassimisest maani vajuksid ning selle ajaga ei jõua nad sulama ka hakata, pealegi on mul olemas termokott, kuhu neid vajadusel pista. Seega mõtleme tõsiselt järele, kas jääda selle kellade ja viledega auto püsikliendiks või mitte. Usun, et nii mõtlevad paljud teisedki, vaevalt keegi oma raha peale vihane on.

Varasematel aastatel oli jätsiabi trumbiks just poehinnale ligilähedane või soodsam hind, lisaks mitmesugused pakkumised, mida poodides polnud. Käivet tekitas suurem läbimüük.
Sellegipoolest leidis Balbiino, et asi ei tasu ennast ära - kulud olla liiga suured. Nüüd siis pandi suveks auto uuesti käima, aga ma olen päris kindel, et sügisel leitakse end jälle kahjumis olevat. Mitte ainult kõrge hinna tõttu. Selle hinnaga võiks jäätist müüa kuskil rannas või üritustel, saaks autotäiest kerge vaevaga lahti. Aga linna mööda ringi sõitmisel tuleks teine taktika valida.
Esiteks juba kellaaeg - peale lõunat on kodus enamasti vaid lapsed või pensionärid, kes eriti jäätist ei ostagi. Tööealised, kel veel puhkust pole, laekuvad alles pärast kella 18 (vähemalt siin äärelinnas). Puhkuse ajal aga ollakse hoopiski kodunt eemal...

Teiseks tuleks marsruudid läbi vaadata. Minule muidugi sobib, et see auto mul ukse alt mööda sõidab. Aga rohkem lööki oleks ikka seal, kus pood kaugemal. Muidugi eeldaks see väikest reklaamikampaaniat, et inimesed üldse teaksid autot oodata. Mäletan, et algusaastal ilmusidki postkastidesse reklaamlehekesed, kus kirjas, mis päeval ja kellaajal auto sõidab, mida saab ja telefoninumber. Kokkuleppel sai jäätist tellida ka muul ajal, kui graafikujärgne päev, aga siis loomulikult mitte ühe topsi pärast. Enne sünnipäevi sai seda võimalust ikka kasutatud.

Praegusel ajal, mil pakkumisi palju ja kõik hoolega raha loevad, tuleb kaupmeestel ikka hoolega läbi mõelda, kuidas klient oma konksu otsa saada. Mütsiga löömisest pole kunagi head nahka tulnud ning kahju oleks, kui iseenesest hea äriidee vett vedama läheks...




6 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Mind kaubanduse siseilmaga kursis oleva inimesena ajab alati väga kurjaks, kui keegi püüab oma taevasse trügivat hinda kõrgete kuludega õigustada.

Anonüümne ütles ...

Aga meile ei tule see jätsiabi.. ainuüksi meie külas saaks nad tervest koormast lahti, kui tuleks laupäeva või pühapäeva hommikul..
Aga meie elame pärapõrgus kah.. ja kahe küla peale, peaks auto juba tunduvalt suurem olema....

Koomas Toomas ütles ...

tähelepanek Jätsiabi hinnamuutuse kohta kahe hooaja vahel on ka siinkirjutaja peas tuksatanud.

Meie külla käib see röövel teisipäeviti, nii 19 paiku. Õnneks pole päris iga kord 5-aastane veel selleks ajaks kodus, nii jääb üle ühe korra ost tegemata. Ülejäänud kordadel aga ...

Päris huvitav oleks teada, MILLISTES rajoonides see masin laupäev-pühapäev turneetab? Kus need põhikäibed siis tehakse kah?

kukupai ütles ...

liikumise kohta peaks infot saama Balbiino veebilehelt ja siis telefoni teel täpsustama...

Cranberry ütles ...

Mind lõi samuti hind pahviks ja tegime kodus 6-aastasele selgitustööd, et selle raha eest saab poes 2-3 jäätist osta. Kahju, lapsed ootavad...ent kuna jäätise ostmine käib sellise röövelliku hinna eest "üle jõu" siis minu poolt panus jääb andmata ja poja ei jõua niipalju tööd teha nädala jooksul, et jätsiraha väljateenida.

Minuke ütles ...

Siis ma ei näinud ikka valesti. Teisibal jõudsin õue kui autost vaid sabaots paistis ja väikeste pulgajäätiste hinnad hakkasid kõik kahega...