laupäev, 12. juuli 2008

Turunostalgia

Kust saab nõmmekas oma igapäevase kartuli ja kapsa? Kus võib nädalavahetusel pea kõiki tuttavaid kohata? Õige - Nõmme turul.

Käisin minagi täna turul. Fotoka pistsin ka taskusse - poole aasta pärast turgu sellisel kujul ju enam ei eksisteeri. 31.detsember on see päev, mil sealt viimased ostud saab teha. Siis pannakse väravad lukku ja algab suur lammutustöö. 11-19 miljonit krooni pidi see lõbu Tallinna linnale maksma minema. Ajutised müügipunktid lubati küll selleks ajaks turu kõrvale parklasse panna, aga praegu küll ette ei kujuta, kuidas see välja hakkab nägema.

Üle 70 aasta vana turuhoone näeb väga väsinud välja. Ega nende aastate jooksul seda ju remonditud olegi, kui paar potti värvi ja mõned aknaklaasid välja arvata. Aasta tagasi lahvatas skandaal, kui linnaisad lõpuks ometi avastasid, kui jubedas seisus lihamüük tegelikult oli. Aga minu lapsepõlves ei müüdudki selles majas liha, lihakarn oli omaette (seal, kus praegu piimaletiga ruumi jagatakse) ning suures majas olid hoopis köögiviljaletid. Meil olid kunagi jänesed ning just sellest majast leidsime toreda tädikese, kelle käest porgandipealseid ja kapsalehti sai. Kasvatas ta neid üsna Sõpruse puiestee ääres, umbkaudu sealsamas, kuhu nüüd Elisa oma ärihoone püsti pani.

Aga praegugi on võimalik osta ehtsat ja eestimaist kaupa, müüjatega maast ja ilmast lobiseda, oma käega tomatit ja kurki valida, natuke tingida. Ja kui Kaamos meenutas omaaegset Kalinini turgu ning odavat arbuusi, siis sedagi on võimalik saada.

Savisaar lubas suure suuga, et turu kohale avatakse järgmise aasta mais munitsipaalpood. Mida see peaks tähendama? Mina tahan ikka traditsioonilist turgu, kus hind kujuneb nõudmise-pakkumise teel, kus võib kohata muhedaid müüjaid, kus kauba headust saab oma silmaga hinnata ja kus on lihtsalt tore käia.



Terve pildiseeria on siin.

6 kommentaari:

Ninataga ütles ...

Sa teed kadedaks :S
Meil on arbuusi kilo veel 25 eek :S
Muidu meie majas enam muud sööki poleks...kõik istuks arbuusi peal v.a. mees muidugi :)

Anonüümne ütles ...

Ma käisin eelmisel nädalavahetusel nõmme turul maasikaid ostmas. niiii armas koht.
Olen kunagi seal majas liha müünud. ohh kui raske see oli. Ag aikkagi minu esimene töökoht.
Maria

Linda Järve ütles ...

Minu lapsepõlves müüdi selles huvitavas hoones piima ja liha, kõik oli väga puhas ja meeldiv. Siis ehitati see hoone, kust Sina lapsena liha ostsid ja sinna viidi nii piima- kui lihamüügikohad, osa liha jäi ka vanasse majja, lisaks tuli sinna juurvili. Siis oli ka kõik suhteliselt puhas. Allakäik ja jube mustus tuli siis, kui liha uuesti vanasse majja tagasi viidi - mu USA-sse kolinud lapsepõlvekaaslane käis siis kord kodus külas ja tahtis ka Nõmme turgu kui lapsepõlvemälestust näha ning oli väga šokeeritud, kui kole oli lihamüük. Hoopis midagi muud kui meie lapsepõlves.

Kaamos ütles ...

Mul on alati tunne nagu oleksin saanud kuidagi petta, kui asutakse lammutama vanu puumaju. Nõmme turg on hea näide , selliseid ju enam ei tehta, miks mitte säilitada nii erakordset puuhoonet?
Turu atmosfääri pole niikuinii võimalik alles hoida, ajad muudkui muutuvad ja mitte alati paremaks.

kukupai ütles ...

Nõmme turu peahoone renoveeritakse ja sinna tuleb meelelahutuskeskus (mida see ka ei tähendaks), muud lobudikud pidid küll lammutamisele minema.

Kaamos ütles ...

Mittetallinlasena ma seda renoveerimise-asja ei teadnud, ehkki oleksin võinud enne hädaldamist välja uurida. Minu viga!
Üritan teinekord kodutöö ikka ära teha :)