teisipäev, 20. mai 2008

Normaalne?!


Kõva tahtmine on korralikult lõriseda ja kellelegi hambad kintsu lüüa!


Puuetega lastele mõeldud miljonid kroonid seisavad niisama

Tallinna puuetega laste hoiuks mõeldud seitse miljonit pole lastevanemateni jõudnud. Kuigi riik eraldas puuetega laste lapsehoiuteenuse toetuseks Tallinnale mullu 2,4 miljonit krooni, suudeti sellest ära kasutada vaid 100 522 krooni. Ülejääk kanti uude aastasse üle, lisaks veel tänavuseks aastaks mõeldud 4,75 miljonit krooni. Tänavu pole toetust makstud veel sentigi, kuna esitatud pole ühtegi arvet. Tänavu peaksid 5800-kroonist aastast toetust saama 820 lapse vanemad.

“Ühelt poolt lapsevanemad ikka veel ei tea sellest teenusest midagi ning teiselt poolt ei leia soovijad ka teenuse osutajaid,” ütles puudega poja ema ja Tallinna puuetega inimeste koja juhatuse liige Külli Urb. Seni kui on nõudlust n-ö tavalaste hoidjate järele, on pea võimatu leida puudega lastele hoidjat, tõdes Urb. “Puuetega laste vanemaid on lasteasutuste ja puuetega inimeste koja kaudu ning pressi vahendusel teavitatud nende õigusest saada toetatud lapsehoiuteenust,” kinnitas Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti hoolekandeosakonna peaspetsialist Reet Rääk. Ka tema põhjendas, et asi on unarusse jäänud, kuna teenuseosutajaid ei ole.

Lapsehoidjaid vähe

Lapsehoiuga tegeleva Nanny Services OÜ tegevjuhi Anu Schultsi sõnul pakub ettevõte praegu teenust vaid paarile üksikule puudega lapsele. Schultsi väitel lapsevanemad küll helistavad ja uurivad, kuid kokkulepeteni hoidjatega jõutakse harva. Firma küsib lapsehoidmise eest sada krooni tunnis ning Schultsi kinnitusel ei taha nad puudega lapse eest erihinda .Kuna määrus lubab lapsehoiuks mõeldud raha kasutada ka muudeks puudega laste toetusteks, siis on linn 80 000 krooni lapsehoiutoetuse jäägist kulutatud vaimupuudega laste nädalalõpuhoiu korraldamiseks.

Rahale oleks rakendust küll

Päevalehega eile Tallinna puuetega inimeste kojas rääkinud lastevanemad leidsid, et linn võiks siiski korraldada tekkinud jäägi jõudmise peredeni. Jäägi eest võiks esiteks organiseerida juurde puuetega laste hoidjaid. Teiseks teatas Tallinna linn hiljuti puuetega laste vanematele, et lõpetab isikliku abistaja teenuse toetamise.

Veel üks võimalus jääki kasutada oleks näiteks aidata tasuda puuetega laste suvelaagrite eest. Siiani saavad 2000-kroonist toetust vaid pered, kelle sissetulek on alla miinimumi – seega jääb suur osa sellest ilma.

Ja Sotsiaalministeeriumi kodulehel selline uudis:


Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuses avastati üüriraha kõrvaldamise juhtumid
Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuses toimunud sisekontrolli käigus avastati, et kaks keskuse töötajat on kõrvaldanud õpilaskodu õpilaste üüriraha. Seoses toimepandud rikkumistega algatas keskuse direktor töötajate suhtes distsiplinaarmenetluse. Selle käigus tuvastatud asjaolude selgitamiseks on esitatud avaldus politseile kriminaalmenetluse alustamiseks. Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsleri Riho Rahuoja sõnul on tegemist äärmiselt kahetsusväärse juhtumiga. ”Sotsiaalministeerium aitab Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusel finantskontrolli süsteemi paremaks muuta, et sellised juhtumid oleksid tulevikus välistatud,” ütles Rahuoja. Rikkumise toime pannud töötajatega on töösuhe lõpetatud. Täpset kahjusummat ja juhtunu asjaolusid uurib koostöös keskuse sisekontrolliga politsei.

2 kommentaari:

Ninataga ütles ...

See on vaid üks tilgake kulutamata rahast. Neid rahasid puuetega inimestele ja eriti lastele, mis on eraldatud tagastamatu abina nii EU kui veel igasugused organisatsioonid, vedeleb niisama.
Ma kolasin kuskil fin.ee lehel ( vist ei ole kindel) kus räägiti kulutamata rahadest...

kukupai ütles ...

Küll raha kulutada osataks, aga igasugustele projektidele on ka nii ranged nõuded, et lihtsalt ei anta seda raha välja. Pooli vajalikke asju lihtsalt ei tohigi finantseerida sealtkaudu ja mujalt ka ei saa.