reede, 23. mai 2008

Ajaveeb 2008 - ninast veri väljas?


Ilus reedeõhtu. Blogijate koorekiht on juba Tartu kogunenud, et vähem kui tunni aja pärast loorberipärgi vastu võtma hakata. Kuna neil on hetkel parematki teha, kui netis surfata ja blogisid lugeda, võin siin rahulikult pläägutada, kartmata, et nad kohe kommentaariumi mind risti lööma tormavad. Ja kuna lubatakse ägedat pidu, on mõnelgi homme peaparandusega piisavalt tegemist, nii et vaikuseperiood tõotab pikemakski kujuneda.

Mind Tartus ei ole. Mitte sellepärast, et ma pidutseda ei tahaks või ei sooviks teiste blogijatega reaalis tuttavaks saada. Lihtsalt homme hommikul pean siin Tallinnas olema ühel üritusel, kus võib sõna otseses ja kaudses mõttes verevalamiseks minna.

Viimased päevad on käinud üks kõva vahukloppimine kogu selle Ajaveebi konkursi ümber. Linkima ei hakka, enamus neist lugudest on ka blog.tree esilehele jõudnud ja keda huvitab, on need ka läbi lugenud. Mõni on solvunud, mõni sõimab valimatult kõiki ja kõike, mõni peab peenikest naeru ja mõni ei saa millestki aru.

Mis ma ise arvan?

Üldiselt tore ettevõtmine ju. Korraldajad on vaeva näinud - ega ükski asi iseenesest ei toimi. Et mõni asi pettumuse valmistas - ju ma siis ootasin midagi muud. Mida?

Esiteks - rohkem kommentaare. Kui kellegi poolt hääletada, võiks ju põhjendada ka, miks just see blogi meeldib ja miks arvatakse, et just selles või teises kategoorias võiks see paremate (või populaarsemate) hulgas olla. Nüüd nägin, et oli küllaltki suur hulk blogisid, mis olid konkursile esitatud, aga mille kohta polnud ÜHTEGI kommentaari ega arvamust. Veidi imelik tundus.

Teiseks - arvajatelt veidi suuremat pühendumust. Vägisi ja käsi väänates ju kedagi arvajaks ei pandud. Kui vabatahtlikult endale mingi kohustus võetakse, siis võiks seda ka täita. Vähe oli neid, kes tõepoolest nii ka tegid, aitäh teile! Võib-olla oleks kohe pidanud ära märkima, et see või teine arvaja on suurem asjatundja seda või teist liiki blogide alal ja keskendub peamiselt neile. Loomulik, et igaüks kõiki blogisid läbi lugeda ei jõua. Kui aga arvaja lubab endale kuskil foorumis ülbitsemist stiilis: 90% blogidest on niikuinii saast ja ei väärigi tema kõrgeaususe tähelepanu, siis on see lihtsalt solvav.

Kuidas edasi?

Mitmed blogijad on teinud päris asjalikke ettepanekuid. Kui need läbi mõelda, jääb sealt kindlasti midagi sõelale. Usun, et korraldajad saavad võimalikust solvumisest üle ja ei viska koos pesuveega ka last välja. Ja ehk areneb aastaga meie blogosfäärgi niivõrd, et õpime rohkem üksteisest hoolima, üksteist tunnustama, üksteisega arvestama.

Paneks omalt poolt mõned eelistused ka.

Aasta uustulija: vaieldamatult Nipitiri. Tulla ja lühikese ajaga blogipuu tippu hüpata, samal ajal kogu blogosfäär kihama panna - see on saavutus. Soomlaste moodi: nostan hattua! Lisaks veel lahedad jutud, mis pikkade jänkukõrvadega kinni püütud. Kikita aga kõrvu edasi!

Ühiskond ja poliitika: no see on üsna veniv mõiste, nagu kummipael. Aga pakuksin esikohta Nirtile. Asjalikud, lahedad kirjutised, mis kutsuvad kaasa mõtlema. Et sageli ka vaidlema ja üsna rämedalt kirjutajat paika panema - see on ju selge märk, et Nirti ei jäta lugejaid ükskõikseks. Teda võib julgesti arvamusliidrite sekka arvata.

Minu elu, meie elu: need on kategooriad, mille alla liigitub enamus blogisid. Ning siit seda üht ja ainust välja valida on võimatu - igaüks lisab oma killu, igaühel on oma vaatenurk. Aga siiski: Tiiatibu. Miks, ei vaja vist seletamist neile, kes tema blogi loevad. Ja kes ei loe - ise teate, millest ilma jääte.

Ülejäänud kategooriad jätan asjatundjate hooleks.

Mis saab homme?

Suurel hulgal blogijatest on kergem või raskem pohmakas, paarkümmend õnnelikku uhkeldavad kenade sini-kollaste või kolla-siniste pusadega, mõned lukus olnud blogid tehakse uuesti lahti (selle üle on mul eriti hea meel), kõige mustema stsenaariumi puhul teeb mõni pusast ilmajäänud blogija virtuaalse eneka.

Torm veeklaasis saab mööda. Järgmise korrani.

13 kommentaari:

Ninataga ütles ...

Kiitos .. nagu soomalsed ütlevad :D

Vabandused ka muidugi, et selle rahuliku olemise segamini lõin.. kui tulin nägin ja hakkasin kirjutama...
Ise pidasin just siin peenikest naeru ja mõtlesin, et peaks neid torkima natuke.. no tegema tagasitulemise rõõmu - pohmakas ja mina - nende suur vaenlane ..
Sina tegid ära..
Kui mul veel hommikuks on selline kriiks tuju, siis...Mine tea, teen neile "mõnusa" äratundmisrõõmu ehk :)

helle ütles ...

Head ettepanekud, Kukupai!
Aga kes siis ikkagi võitis või ei saa me sellest kunagi kuulda?
Või ollakse nii vihased "pööbli" peale, et jagatakse pusad kohalolijate ja otsustajate vahel ära?
Kahju muidugi, et kogu hea asi uppus sellisesse vihatiiki. Kurb ka, kui keegi enam ei võtagi korraldada midagi, sest on asjas nii pettunud.

Ninataga ütles ...

Minu arust võtsid kõik. Võitsid selguse ja arusaamise, et sedasi hämaralt asja ajada ei saa...
Samas peaks ju panda ma sinna ajaveeb2008 lehele ülesse võitjad :)
.. Kui muidugi julgetakse panna ja ühe pedagoogi pealtkuuldud jutuajamine rongis oli asi iseenesest....

Samas võitsid ka need, kes tahtsid sellest asjast kirjutada.
Seega kaotajaid minu meelest pole. Paremini aetud asjad oleks toonud ehk hoopis hulga positiivseid arvamusi ja mõnusat suminat.
Elus on mu meelst kõik nii: tegu tagajärg omavahel seotud.

Soprano ütles ...

Minu poolt ka selline väike märkus. Selle aasta ajaveebi bännerid olid üpris... koledad. Ma eelmine aasta ei osalenud aga ajaloo alt vaadates olid need palju ilusamad ja suurema valikuga. Oleks võidud vabalt samu sel aastal kasutada. Väike asi ;)

Anonüümne ütles ...

nõus ka kukupai selle kommenteerijate poole kriitikaga.omalt poolt tahaks, et oleks aplikeerumine või mitte aplikeerumine, et oleks asi selge, nagu normaalsetel konkurssidel...kui juba rahvas hääletab, miks siis veel neid juhsulikke ennast ise pakkunud arvajaid...? siis võikski ju rahvahääletus olla. nagu blogipuu top 100...
aga oluline on et asjad oleksid selged ja korrektselt tehtud. ja ses mõttes ehk on arenguid. täiskasvand inimesed ju kõik...

Hundioru Nirti ütles ...

Mina sinna üritusele ei julgenud minna, jumal teab kes seal hüsteerilise vihakarjega mind kividega surnuks pilduda üritab. Laialt vihatud paaria nagu ma olen :)

Ninataga ütles ...

Nirti, me peaks oma peo tegema :)
Sellise, kus me peksa ei saa :D
Kõik parimad sõbrad kutsume kah, kukupaiga eesotsas :D

Hundioru Nirti ütles ...

See salapeo idee tuletab mulle miskipärast lesbid meelde. Noh, tead küll, 80-90 aastatel see tolerants ei olnud nii suur, siis nad kogunesid oma peoõhtutele ja seminaridele enam-vähem salaja. Kui siis mingid skinheadid või punkarid asjast aimu said, püüti lesbid kinni ja tehti neile kerge grupivägistamine, sest "ilmselgelt on nad lesbid seetõttu, et pole riista korralikult tunda saanud".

Nii et me peame ettevaatlikud olema, et meid hangude ja harkidega surnuks ei pistetaks, kuna "Me ilmselgelt oleme saatanast ja pole näinud seda läila-imalat tõelist elu", millest kõik teised nii vaimustuses on :)

kukupai ütles ...

Arvajad iseenesest ju midagi ei otsustanud, need olid minu meelest rohkem konsultandi rollis, aga ei vedanud välja suurem osa paraku.
eks tulemused tule ikka rahvahääletuse põhjal ja pannakse sinna ajaveebi lehele välja, selles ma ei kahtle.
Ühe toreda peo vastu pole mul midagi, võime teha küll ja sugugi mitte salaja. Häid ja sõbralikke blogijaid peaks piisama ju.

Ninataga ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
kukupai ütles ...

Kulla Nipitiri!
See koht on mulle väga tuttav. Ilusad pildid on ka. Vaat võtan kätte ja tulengi puhkuse ajal käima.

Ninataga ütles ...

Tule kindlasti, siin on hetkel mõnus ja vaikne :)
Selline mõnus veidike karge, kuid ikkagi mõnus hiliskevadine ööhakk...
MÕNUS... tegid teid kadedaks jah :D

Bianka ütles ...

Minule jäi müstikaks häälte arv ja hääletamisekorraldus üldse. Aruandluses kajastus ju ainult, kes arvas midagi. Aga kui keegi arvamata hääle andis, seda ei olnud näha. Oleks pidanud mingi jooksev häälte skoor või edetabel kusagil näha olema.
Tore, et mõned võtsid vaevaks seda üritust kritiseerida. See ju edasiviiv jõud, öeldagu mis tahes nende kritiseerijate aadressil. Siin pean silmas Trulla kohta arvaja poolt öeldut. No on väiklane tüüp! kritiseerigu siis kättemaksuks sisuliselt blogi.