kolmapäev, 8. juuli 2009

Naadilahing


Oh, kuidas ma vihkan naati! Võitle temaga nagu seitsmepealise lohega ja ikka jagu ei saa...

Meil on aia tagumises osas paarikümneruutmeetrine tühi lapp, endise kuuri alune. Kui kuur lammutatud sai, polnud sellele kohale võimalik midagi istutada, pinnas oli klaasikilde ja muud sodi täis, kivipuru pealekauba. Tasapisi sai küll seda sodi sealt vähemaks, aga isegi nüüd peab seal toimetades kilekott ligi olema, kuhu prahti saaks korjata. Tegelikult ei taha keegi seal aiaotsas eriti olla ka, sinna tuleb puude-põõsaste vahelt lausa pugeda, päikest paistab õhtupoolikuti, keskpäevase varjab naabritevaheline kivimüür. Põhiliselt kasutab koer seda osa oma hädade tegemiseks.

Teadagi, mis juhtub, kui plats harimata jätta - umbrohi hakkab lokkama. Kõige hullem on muidugi naat. Olen mina seda platsi mitugi korda läbi kaevanud ja juurikaid välja kiskunud, ikka tulevad uuesti. Sel kevadel polnud õigel ajal aega kaevamistööd ette võtta, siis hakkasid massiliselt õitsema metsikud kollased tulbid, ei raatsinud nende kallale minna, seda enam, et mul pole neid kuhugi ümber ka istutada. Ühtäkki avastasin, et naadivõsa ulatub rinnuni...

Vikativars läks katki ning uut pole siinkandis saada. Aga õnneks olen ma kunagi endale ühe sirbi ostnud. Sellega siis täna naatide kallale läksingi. Pooled sain maha lõigatud ja kompostihunnikusse veetud. Naatide keskele on end sättinud ka üks ilus floksipuhmas, vaja nuputada, kuhu see kolida ning kui teine pool platsist ka pügatud saab, võib hargiga juuri kaevama hakata.

Edasiseks on kuri plaan sealt pealmine pinnas ära koorida ja läbi sõeluda, et viimanegi juurejupp kaoks. Tulbisibulad peavad kah kolimise ette võtma, kuigi ei tea veel, kuhu. Aianurgas olev vana kompostihunnik tuleb ka läbi kaevata.

Tahaks sinna väikese köögiviljamaa tekitada. Aga ei tea, kuidas naatide eest edaspidi kaitsta. Kas oleks abi geotekstiilist ja vanade eterniidiribadega ääristamisest, enne kui uue mulla peale paneks? Pinnas on ju seal huumusrikas, korraliku istutusmulla lisamisel võiks asjagi saada...
Senise potipõllunduse koha võiks ju kasvõi maitsetaimedele eraldada, praegu on lapike seda ja lapike teist, ei väljanägemist, ei saaki...

Tänase päeva muud kasulikud tegemised:
* kaks suurt kotitäit kasutuid riideid Humanasse viidud. Eks neid tule veel kuhjaga, kui kõik kapid läbi sorteeritud saavad.
* naabrite ülisuurt pärna rüüstatud. Pooled oksad ulatuvad meie aeda, varjavad valgust, katus on nende pärast samblane. Naabritel polnud selle vastu midagi, perepoeg lubas nädalavahetusel vaadata, ehk saebki veel mõned suuremad oksad altpoolt maha - tal endal ka need akna ees ju.
* Tupsu käis teiste naabrite pool aiabasseinis sulistamas, pärast aitas emmel 1/3 oma mänguasjadest läbi vaadata ja koristada, leidis isegi ÜHE asja, mis ära visata :P

Homseks lubas vihma, aga kui tervet päeva ei saja, siis naadisõda ilmselt jätkub...

5 kommentaari:

Tiiu ütles ...

Kata see maa millegagi kinni, näiteks kui saad kelleltki vana presenti...mina tassisin presendile(olid ka vanad ujumismadratsid, sina võid sinna klantsajakirju laiali laotada) veel heinamaalt heina ka ja kui aasta pärast sinna alla vaatasin, oli maa must ja kogu suve sinna umbrohtu ei tekkinudki...polnud kaevata vaja ega midagi, ussid ja satikad olid mulla ise ära kobestanud, nood armastavad selliseid pimedaid kattealuseid.

Eve Piibeleht ütles ...

Tiiu variant on ka väga hea, aga minu sellesuvine kogemus ütleb siiski, et oma perele supi- ja salatirohelise kasvatamiseks on parim ikkagi kõrgpeenar. Ei vaja praktiliselt üldse hooldust ja väga mugav on toimetada. Maas olevasse peenrasse ronib umbrohi ikka varem või hiljem sisse, kõrgpeenrast pole ma suurt midagi leidnud. Vaata minu või Muhediku blogist.
Aga kui Sul neid metsiku tulbi sibulaid üle juhtub jääma, siis mina oleksin küll käpp.

arni.alandi ütles ...

Naat ise on suht söödav asi kui õigesti teha.

Minuke ütles ...

Kui Sa tahad, võin Sulle Roundupi pudeli anda. Mäletad, ca 7-8 suve tagasi, sellel kibedaima ehituse perioodil kaevasin meie krundi "kompostihunniku" läbi. Kulutasin meeletu aja ja kitkusin naadijuured täiesti välja. Siiani pole tagasi tulnud. Roundup hävitab küll kõik elava, aga see on lihtsaim ja kiireim viis. Kolme nädala pärast võid juba uue peenra luua.
PS. Pritsisin eile aiaääred ära, pudel lasi läbi ja käed olid mürgiga koos. Ei hakanud sulle pudelit pakkuma, lasin ise teie välisääre ka üle.

kukupai ütles ...

@hiir - aiaääre eest aitäh, ma juba kitkusin juukseid seda vaadates :)
Aga aeda ei julge suures koguses roundupi panna, kardan koera pärast ja pealegi on siis tulbisibulate ja floksidega ka kööga. Mõtleme veel.
@thela - kindlasti tuleb sealt tulbisibulaid peoga, kui kaevatud saan, annan teada ja lepime kokku, kuidas kätte toimetan.
Esialgu tegelen niitmise ja kaevamisega - kompostiks kah kraami vaja. Aga heade nõuannete eest kõigile aitäh, panen kõrva taha.