teisipäev, 25. mai 2010

Nihkes õigussüsteem...

Ma ei kavatsenud üldse viimase aja laineid löönud kohtukeissi kohta avalikult suud pruukida, seda enam, et mitmed blogijad on juba selle kohta arvamust avaldanud ja mõnedki seisukohad ühtivad minu omadega. Aga täna jäi ette teine uudis, mis mul harja punaseks võttis ja siis tuli eriti selgelt välja, et kogu süsteem paraku on kaldu ning on kaldu just rullnokkade, pättide ja kaabakate poole...

Ei, ma ei arva, et tuntud ja armastatud vanameister 100% süütu oleks. Endast välja ta läks, füüsilist vägivalda kasutas (seda ta ju ei eitanudki) ning tagajärjeks oli õnnetul kombel tekitatud kehavigastus - muide nii väike, et VEK ei anna sellega isegi mitte 1% töövõimetust ega pisimatki puuet.

Tuletaks loo tausta meelde: vanameister tuli matuselt, oli isegi stressis, üritas magada, aga naabrite vali muusika ei lasknud. Mustamäe majade papist seinad jätame siinkohal mängust välja, seda oleksid noored võinud arvestada. Vanameister kannatas isegi kella 23ni ja veel üle sellegi, siis alles läks vaikust nõudma. Vastuseks oli ülbitsemine. Edasine on kohtudokumentides kirjas ja üpris räigete sõnadega.

Kus aga on ekspertiisiakt, mis seda kõike kinnitab? Kus on kirjas, et noormehel tõesti olid kägistamisjäljed kaelal ja kasvõi mõni sinikas diivanile paiskamisest? Ainus dokumenteeritud vigastus on ukse vahele jäänud näpult 3 mm nahatüki kadu.

Vägisi tundub, et noormehe ja tema ema eesmärk oli olukorrast võtta mis vähegi annab. Kohtusse nad ei ilmunud - äkki oleks tulnud tunnistada, et ülbitsesime ja provotseerisime jah. Oleks tegu olnud mõne suvalise Jüri või Mariga, kahtlen, kas siis nii palju lärmi oleks löödud.
Rahva õiglustunde ajaski tagajalgadele ju suur tsiviilhagi. Kui asi oleks piirdunud seaduses ette nähtud rahalise karistusega, oleks see teadmiseks võetud ja mingeid kampaaniaid poleks järgnenud.
Facebookis oleva grupi "Toetame Voldemar Kuslapit" võiks ümber nimetada "Võitleme ühiselt müraterrorismi vastu" ning tõepoolest hakata järjekindlalt nõudma, et öörahu ajal oleks vaikus. Kuni me lärmajaid hambad ristis taluda püüame, pole välistatud sarnaste juhtumite kordumine - ning alati ei pruugi tagajärjed nii kerged olla.

Üks küsimus jääb painama - kui 3 mm nahatüki eest nõuti 50 000 krooni, kui suure tsiviilhagi peaksid esitama Elise ja Ragnari omaksed - ning kas see rahuldataks ka?

7 kommentaari:

Cranberry ütles ...

Siit koorubki välja üks oluline probleem, et ei ole välja kujunenud ühtset kohtupraktikat, samas on ju see 3 mm teejuhiks järgnevatele. Vaadates nn roolijoodikute protsesse ja nende raames esitatud ts.hagisid - siis välja mõistetud summad kahvatuvad selle 3 mm ees.

Eks see valu ja vaev ole individuaalselt mõõdetavad suurused. Ei hakka siinkohal isegi mitte mõtlema viimase aja kohtulahenditele...raputan pead ja õpin õigust edasi ;o)

Morgie ütles ...

endast välja minemine ei ole kuritegu.
Võõrale pinnale trügimine, millest aga üldse ei räägita, on minu silmis hullem kui hull asi. Lisaks veel võõraste laste füüsiline kantseldamine. Suisa ülbus.

Mina ei astu sisse uksest, kust mind ei kutsuta! Lärmavatele naabritele saab politsei kutsuda ja see võimalus on kõigil.

Pealegi võin ma mürki võtta, et kui skandaali oleks korralekutsujana segatud mõni vähem kuulus isik, ei viitsiks mitte keegi tema pärast nördinud olla või raha korjata. Ent minu meelest kuulsus ja lauluoskus siiski ei muuda inimest automaatselt pedagoogiliselt üldpädevaks.

Morgie ütles ...

Narkolaksu alla autosse istunud noormees vääriks muidugi praegusest tugevamat raputamist, vähimalt auto ja juhiload eluksajaks tuleks temalt ära võtta küll. Inimene, kes ei saa aru, mis seisundis sobib autosse istuda, ei tohiks selleks seaduse poolt veel mahitatud saada. Ses mõttes on meie õigussüsteem nihkes jah.

w ütles ...

Võõrale pinnale trügimine on suhteline. Sa vist tõmbad piiri vaid füüsilise isiku astumisele üle kellelegi teisele kuuluva omandi piiri.

Aga oma territooriumilt oma tegevusega kellegi teise eraomandi piiride ületamine ühiskondlikkus kokkuleppes keelatud kellaajal nagu ei olekski seda?
Minu arvates on, see on kodurahu rikkumine.

Võõrale pinnale trügijaid on siin loos kaks, lihtsalt piiride ületamise viisid on erinevad.

KR ütles ...

to Morgie
nagu ikka pole meil fakte, eks. Aga mu kujutlusvõime tõrgub uskumast, et VK helistas uksekella ja niipea kui uks avati, tormas tagatuppa.
Ma millegipärast arvan, et helistas. Keegi jõmm tegi lahti ja kadus ise edasi pidutsema. Et edasi suhelda, astus inimene edasi.
(aga nagu öeldud, mind seal polnud)

aga 50 tuhat on kummaline summa jah. Hiljuti oli EPL K.Ibruse lugu sellest, kuidas samasugune summa määrati valurahaks naisele, keda oli kümme aastat prostituudina kinni hoitud.
Poisi sõrm = naise keha.

sille ütles ...

Juhtumit ma eriti kommenteerida ei taha, sest olen samuti seda meelt, et ka Kuslap käitus valesti.
Ainuke asi, melle kohta ma tahaks sõna poetada on see, et see maja, kus Kuslaps elab on eriti hea maja. See maja EI kosta läbi. Mul sõbranna elab seal aastaid ja ta ütles, et pole veel kordagi kuulnud ühtegi oma naabrit, nagu üksi elaks. Samas muidugi ma ei usu, et Kuslap ilma põhjuset lärmi lööma läks, ju seal ikka siis muusika mängis, aga kas NII kõvasti, et sellest selline jama teha?
Mul mees arvab, et selle poisi ema on äkki miksine "tegelane", sest ta keeldus ennast kaameras näitamast inteka ajal ja üldse on nad kuidagi väga tagasitõmbunud, need kannatanud. Ja see on ka imelik, et üldse krimiasi algatati.

Ramloff ütles ...

Noh, kohtusüsteem on kindlasti nihkes. Samas, kui lugeda rahva reageeringuid, siis - teeb ajakirjanik üht pidi artikli, on rahvas ühel poolel, teeb ta teist pidi artikli, on ta teisel poolel.

See niinimetatud "rahva õiglustunne" on nii paganama manipuleeritav, kõikuv ja muutlik, et on see kohtusüsteem mis ta on, rahvas on alati sada korda hullem.