teisipäev, 30. märts 2010

Sündinud ei ole - abielluda ei saa!

Oli natuke vaja uurida uut, 1.juulist kehtima hakkavat perekonnaseadust ning sellega koos ka perekonnaseisutoimingute seadust. Päris huvitavaid asju tuli välja.

Üsna oluline muudatus puudutab neid, kes plaanivad abielluda pärast 1.juulit. Kui seni piisas enda isiku tõendamiseks kehtivast passist või ID-kaardist, siis nüüd tuleb perekonnaseisuametnikule kõigepealt esitada sünnitunnistus. Loomulikult ka kõik muud dokumendid, mis tõestavad, et sa ei ole hetkel abielus ja võid üldse sellise sooviga ametniku palge ette ilmuda. Aga sünnitunnistus olgu olla!
Seega - kõik abielludasoovijad: tehke oma dokustaadikapis inventuur. Muidugi saab kirjutada ka haleda avalduse, et sünnitunnistust on võimatu või väga raske saada, aga see jääb pigem erandiks kui reegliks.

Teine asi, mis juba enne avalduse esitamist tuleb nüüd selgeks vaielda, on see, kuidas tahetakse tulevikus oma vara jagada. Kui praegu on põhiliselt siiski tegu abikaasade ühisvaraga ning on võimalik notari juures sõlmida abieluvaraleping, kui kumbki oma vara tahab, siis nüüd pakutakse võimalusi rohkem.
*Ühisvara - nii nagu praegugi, kõik, mis abielu jooksul soetatud, on ühisomand (mõningate eranditega) ja lahutamisel jagatakse see kirvemeetodil pooleks.
*Vara juurdekasvu tasaarveldus - kummalgi on oma vara, millega teeb, mis tahab (erandiks ühine eluase), lahutamisel aga jagatakse rahalises väärtuses pooleks, seega, kellel vara rohkem, maksab teisele vahe kinni.
*Lahusvara - sisuliselt samasugused varasuhted nagu võõraste vahel. Jääb ära vajadus notari juurde eraldi lepingut tegema minna.

Nalja hakkab saama ka abielu registreerimisel. Registreerijal nimelt peaks lisaks kõigele muule olema ka kell nina ees, sest abielu loetakse kehtivaks sellest momendist, kui mõlemad pooled on oma jah-sõna öelnud (mitte enam allkirjade andmisest) ning see kellaaeg tuleb kanda ka abielu sõlmimise protokolli (mis asendab praegust abieluakti).

Ära kaob ka praegune abielutunnistus. Kui soovitakse, saab selle asemel väljavõtte rahvastikuregistrist. Siin on üks konks. Väljavõtte võivad saada mõlemad abikaasad, aga ainult esimese kahe nädala jooksul tasuta. Kui hiljem seda küsima minna, tuleb juba riigilõivu maksta. Kõige kasulikum on muidugi öelda kohe avalduse esitamisel, et seda paberit soovitakse, siis saab kohe pärast registreerimist. Muidu võib juhtuda, et pulmareisil ei saagi ühte hotellituppa - mõnel maal on seadused selles osas üsna karmid.

Üldse tundub, et rahvastikuregister muutub ainsaks tõsiseltvõetavaks andmekogumiks, sest ka kõik muud tunnistused asenduvad väljavõtetega sellest. Ning tuleb meeles pidada, et ka abieluavaldusele ei taheta teie tegelikku elukohta, vaid seda, mis registris kirjas on. Nii et kui elad juba mitu aastat Jurjevis, aga registris oled ikka veel Kapa-Kohilas, siis nii tuleb kirja pannagi.

Seega - tasuks vist oma andmed ja dokumendid üle vaadata: on endal lihtsam ja ametnikul ka.

4 kommentaari:

YksikHunt ütles ...

Tore nali küll. Mul omal ajal võeti passi tegemiseks sünnitunnistus ära.... ja tagasi ma seda ei saanudki. öeldi et sul nüüd pass, sünnitunnistuse ei olevat vaja.
Passi tegin Väimelas läbi kooli kantselei. :(
Et siis nüüd kui tahan asja ametlikult vormistada pean siis tõestama, et ma pole kaamel :P

Eve Piibeleht ütles ...

Aastat kümme tagasi sai veel sünnitunnistuse koopia perekonnaseisuametist küll lihtsalt kätte. Rnda paberid olid küll muidugi alles, aga sugulaste sünnitunnistusi oli pärandiasjade ajamisel vaja.

kassu ütles ...

Kui abielluja on korra juba abielus olnud ja eelmise kaasa nimega, siis on lisaks sünnitunnistusele vaja veel eelmist abielutunnistust ehk siis tõendit nimemuutmise kohta. Aga kui inimene on olnud kolm korda abielus, iga kord nime vahetanud... kas siis on vaja paberid kohvriga kaasa vedada või :D.

Kummaline, et ID-kaardi alusel ei tuvastata inimese isikut koos tema päritolu ja põlvnemise ja tont-teab-millega, vaid nõutakse ikkagi paberit. Ehk siis paberipõhiselt asjaajamiselt paberi"vabale" asjaajamisele?
Njaa, e-riik missugune :) Mugav ja kasutajasõbralik...

kukupai ütles ...

Soomes on kah mingi registri väljavõte ju olemas. Ja Eestis kaovad kah kõik tunnistused 1.juulist ära, jäävad ainult registriandmed....