kolmapäev, 31. märts 2010

e-maksuamet ja "andmekaitse"

Täna siis viimane maamaksu tasumise tähtpäev. Pole probleemi, mul juba tükk aega tagasi makstud.
Probleem hoopis selles, et minu teada mul jäi eelmisest aastast ettemaksu ka, aga kuskilt ei saa teada, kui palju just. Vanasti oli vastav rida maksuteatisel olemas, hea vaadata ja arvestada. Enam ei ole...

Asjal on üks suur konks - nimelt tuleb maksuteatis mu ema nimele (sajal erineval, isiklikul ja ebaolulisel põhjusel). Aga ei tule ta mitte paberil ümbriku sees vaid elektrooniliselt minu meiliaadressile (kusjuures pole aimugi, kust ametnikud selle võtnud on).
Ema mul internetist midagi ei tea, ei tahagi teada, korteris netiühendust pole ja tervislikel põhjustel juba pikemat aega enam kodunt väljas ka ei käi.
Meilisin siis ametisse, selgitasin olukorda ja palusin, et ehk saaks saldo ka, niikuinii mina ju maksan kui tegelik maakasutaja.

Tutkit brat - vastus oli kenas eesti keeles küll, aga sisuliselt täiesti mööda.
Teie ei näe ema saldode seisu. Võimalik on ainult sel juhul, kui
-ema teeb pangas internetipanga kasutamise lepingu, saab paroolid ja koodid, mida kasutades näeb kõiki andmeid.
-ema sõlmib Maksu- ja Tolliametis autentimise lepingu, saab kasutaja paroolid, s.t ema läheb kohapeale
- ID kaardi lugeja olemasolul otsida üles koos IDkaardiga antud PIN koodid ja PIN1-ga siseneda e-maksuametisse. Kui PINkoodid on vananenud, minna Kodakondsus- ja migratsiooniametisse ning aktiveerida need.

Avalik info on ainult maksumaksja võlad. Ülejäänud andmed ei kuulu kolmandatele isikutele avaldamisele. Seega Maksu- ja Tolliamet võib Teile öelda ainult, kas ja kui suures summas on ema võlgu.

Ühesõnaga - inimene, kes ei oma ega kasuta internetti, peab tegema netipanga lepingu, kes ei liigu väljaspool kodu, peab isiklikult minema kuhugi ametisse mingeid lepinguid tegema...

Ole siis veel korralik maksumaksja ja ära jää riigile võlgu, positiivsed näitajad on ju salastatud! Kui mõni kroon võlgu oleks, oleksin ammu juba kurja kirja saanud ja siis poleks andmekaitsest juttugi...

5 kommentaari:

Bianka ütles ...

Ainus lihtsustus selles nimekirjas on see, et PIN -koodide uuendamiseks ei pea minema kuhugi, seda saab teha arvutis.

Ma võitlesin maksuametiga oma firma pensionärist töötaja eest, kes samuti internetist ei tea midagi. Nüüd lõpuks saime tema olematu võla maksuameti ees likvideeritud. ID-kaardi abil said siiski kõik toimingud tehtud, kaasaarvatud avalduste digitaalne allkirjastamine.

kukupai ütles ...

selleks on vaja ju netiühendust, mida aga mul emal pole, seega nokk kinni, saba lahti...

rojukene ütles ...

Mu sõbrannal oli maamaksuga selline üllatus, et ootamatult oli maksmist vajav summa eelmise aastaga võrreldes mitmekordistunud. Maja ja krunt on tema ja ta õe nimel ning nende vanaema pidi põhimõtteliselt maksuametile valetama, et tütarlapsi pole Eestis ja et kas saaks maksuteatise, palun, kirjalikult. Muidu lihtsalt ei olnud võimalik seda saada...

Maksuameti pihta on üldse viimase paari aasta jooksul väga palju kisa tõstetud. Kuidagi kahtlaselt suur hulk "apsakaid" on sellega seoses :( Niisuguses asutuses peaks ju ometi kõik mööda nööri jooksma...

Be Free ütles ...

Näh! Siin on asi ju väga lihtne. See summa, mis väike inimene riigile võlgneb on avalik, aga see summa, mis riik väikesele inimesele võlgu on, on riiklik saladus... :)

Minuke ütles ...

Mina aga maksin oma üks tuhat krooni maksuameti kontole 31.03 varahommikul, kaugelt enne 9. Sama panga piires. Kell 19,38 olid tegelased mulle saatnud meili. Noh, et minu kontol on ettemaks, kuid sellest ei piisa nõuete täitmiseks ja olgu ma kena inime ja likvideerigu oma võlad.

Helistasin siis 1.04 lugupeetud Ameti infotelefonile, kulutasin tunnikese ja sain infotöötaja kätte. Vabanduse asemel anti mulle teada, et miski on jah veidi nihu läinud, ning minu ettemaks olevat olematu ehk siis 0,07 krooni. Küll aga olevat mul intressivõlg 5 krooni ja... Ma ei jaksanud rohkem kuulata ja kirjutasin meili, millele õhtul vastas hoopis viisakam inimene. Ports närvikulu ja teadmine, et NEIL seal ei ole asjad parimas korras, kuid mina võlgnike hulka ei kuulu.