pühapäev, 8. november 2009

Vandenõu linnakassa täitmiseks?


Reedel tuli lumi maha. Kui mina südaööl Helsingist saabusin ja tunni pärast koju jõudsin, oli kogu meie tänav ja aiaääred ilusasti puhtaks roogitud, nagu kord ette näeb. Laupäeval sulatas, vähe vesine oli, aga ei midagi hullu - sõiduteel natuke kinnisõidetud lund, muidu korras. Täna hommikul aga väravast välja ei saanud - mingil öisel või varahommikusel ajal oli tänavat visiteerinud lumesahk ning asfaldilt kõik lume kõnniteedele hunnikutesse lükanud. Käia sai ainult sõiduteel.

Naabritega imestasime - mis firma see selline on, kus teiste tööd ja vaeva miskiks ei peeta? Teisel pool sõiduteed on tühi maa, lume jaoks ruumi küll. Jäljed aga rääkisid selget keelt, et lausa meelega oli vesine ja märg lumi kõnniteele lükatud.

Üks naabrinaine teadis öelda, et muponautidele on antud karm käsk kohe trahvikviitungid välja kirjutada, kui aiaäärne puhastamata. Tänahommikune pilt viiski siis mõttele, et linnavalitsus on tänavapuhastusfirmadega kokkuleppe sõlminud - korralikke majaomanikke ju trahvida ei saa, seega tekitame kunstlikult olukorra, et nad ei ole korralikud. Vaevalt keegi päev otsa kodus istub ja valvab, millal sahk mööda läheb, et siis kohe lumelabidaga välja joosta selle jälgi likvideerima.

Poeg saatis linnaosavalitsusse kurja meili, ootame, mida vastatakse. Ning kui trahvikviitung peaks siia majja ilmuma, toimetame selle kiiremas korras Rainer Vakra lauale - klaarigu ise, sõidutee sahkamise eest maksab ju linnaosavalitsus ning neil on ka õigus töö kvaliteedile pretensioone esitada.

Üks küsimus tekkis veel. Tallinna heakorraeeskiri nimelt sätestab, et majaomanikul on kohustus hoida oma krundi ulatuses kõnnitee korras. Kui nüüd aga kanalisatsiooni rajamine oli, siis öeldi ametlikult (ja trükiti ka ajakirjanduses ära), et meie linnaosas polegi kõnniteid, see asfaldi ja aia vaheline ribake on mõeldud sadevete pinnasesse valgumiseks. Kui keegi on endal selle ära plaatinud või muud moodi katnud, on ta seda teinud ebaseaduslikult, ilma igasuguse projektita. Kui asi tõesti nii on, siis polegi mul ju kohustust seda ribakest puhastada või kuidas? Linna maa, linn hoolitsegu?!

3 kommentaari:

ÖöHulkur ütles ...

Mool tekkis siuke mõttelynk.
Mõness kohas om krundi piiri ja kõnnitee vahel sisuliselt linna maa... Ntx nõuka-aigsest kruntide kärpimisest jäänd. Laius ntx 5-10 meetert. Esäjänexest nigu suht mitte midagist, paras Saviplönnile järjekorralise viineriputka avamisex ntx. A ikkegist.
Seega EI piirne nimetet krunt kõnniteega ja seega ep pia säält lund lykkama. A' ikke nõutasse.
Vai om olemas pretsedentumit, et linn om pidand lõpuss ikkegist ise säält rookima?

Muidex, meenus eelmise aasta novembri lumetorm, ja siis olla mupo avitamise asemel sammuti traffe väänand. Kyll lummejäänd auto "valesti" parkimise, kyll rookimata lume iist.
Masendav...

anu ütles ...

eee, teie tänavale pole veel piire määratud, nii et teoreetiliselt on tegemist reformimata riigimaaga.

a ma olen ka mõelnud, et kui ammetlikke kõnniteid pole, kas me siis peame üleüldse seda eesti ajal maha pandud paeplaatidega riba ntx puhastama? naabrinaise paeplaatidele visati peale torutööde tegemist muld peale ja külvati muruseemet ka.

kukupai ütles ...

Enda mugavuse pärast võib ju puhastada, saab vähemalt väravast probleemideta sisse. Ja meil muld ja muruseeme läksid teisele poole teed, kuigi suured masinad sõitsid selle mulla kohe sopaks.
Aga linnaosavalitsus saatis vabanduskirja :)