laupäev, 20. detsember 2008

Punktkirjapäev


Braille 200 juubelipäev - punktkirjapäev

MTÜ Jumalalaegas korraldab koostöös mitmete asutuste ja pimedate inimeste organisatsioonidega 4. jaanuaril 2009. aastal Tallinnas Viru keskuses ning Tartus Tasku keskuses lõbusa teabepäeva punktkirja ja pimedate igapäevaelu tutvustamiseks.
Üritust rahastavad Hasartmängumaksu Nõukogu, Tallinna linn, Tartu linn, MTÜ Jumalalaegas ja Pimedate Liit
Oli aasta 1825, kui pime prantslane Louis Braille, olles vaid 16 aastane, tutvustas oma geniaalset ideed – kuue punkti kombinatsioonidel põhinevat sõrmedega loetavat kirjasüsteemi. See osutus pimedaile tarvitamiseks mõeldud süsteemidest parimaks ning on seda ka tänapäeval. Nüüdseks on Louis Braille kirjasüsteem levinud üle kogu maailma.
4. jaanuaril 2009. aastal tähistatakse kõikjal maailmas Louis Braille 200. sünniaastapäeva.
Viru ja Tasku keskuste aatriumides kella 11-18 toimuv üritus on mõeldud eelkõige tavainimestele, et juhtida tähelepanu meie seas elavatele nägemispuudega inimestele, keda tavaelus sageli tähelegi ei pane. Nad toimetavad ise väga hästi, kasutavad oma kirjamoodust ja nende tunnus on valge kepp.
Kogu päeva jooksul tutvustavad pimedad iseennast ja oma elu. Külalised saavad proovida kirjutada oma nime punktkirjas ja teha reljeefseid joonistusi, lõõgastuda pimemassööride käte all, harjutada valge kepiga kõndimist, maletada ja kabetada pimedatega, uudistada pimeda inimese kõrgtehnoloogilist töökohta ning testida erinevate materjalide tuvastamist. Kohal on pimedad harjavalmistajad, kes tutvustavad seda pika traditsiooniga tööala ja nägemispuudega punujad Saaremaalt, kes näitavad oma kuulsat korvipunumisoskust. Vastatakse nägemisega seotud küsimustele ja võib proovida erilisi prille, mida ette pannes saab aimu erinevatest silmahaigustest. Näidatakse punktkirjas kirjandust ja puuteraamatuid ning pimedate käsitöid. Ürituseks on valminud spetsiaalsed meened ning trükkimisel juubelimark, mida kogujad saavad soetada vaid sellel üritusel. Kindlasti on ka huvitav pimedate korraldatav teeninduse testimine, kus uuritakse müüjate valmisolekut teenindada pimedaid inimesi ning konsulteerida neid. Parimale teenindajale on auhind.
Keskustes esinevad pimedate laste ja täiskasvanute kollektiivid kõikjalt Eestist: Tallinnast, Tartust, Pärnust, Viljandist, Kuressaarest ja Narvast.
Ülemaailmsel punktkirjapäeval korraldatav teabepäev on stardiks Eestis kuni 15. oktoobrini, valge kepi päevani, toimuvale üritustesarjale, kuhu kuuluvad erinevad näitused, teabepäevad, võistlused ja konkursid.
Oluline on ka mainida, et juba teist aastat on rahvusvahelise punktkirjaesseede võistluse üks auhind tulnud Eestisse. Tänavu pälvis selle neiu, kes õpib Emajõe Koolis. Tema auhinna üleandmine toimub sama ürituse raames Tartus.

Tallinna ürituse kontsertkava:
10:50 Saaremaa PÜ ansambel
11:30 Pärnu PÜ ansambel
12:00 Avasõnad. Saaremaa PÜ ansambel, Tallinna noor klaverimängija Jakob Rosin ja laulusolist Svetlana Galiguzova
12:30 Saaremaa PÜ ansambel
13:00 Üritustesarja logokonkursil osalenute autasustamine. Ida-Eesti PÜ ansambel ja lusikasolist Viktor Gudrjanov
13:30 Pärnu PÜ ansambel
14:00 Esseevõistluse “Kuus punkti” väljakuulutamine, Euroopa punktkirjaesseede võistluse tulemuste avaldamine ja elektrooniliste teabetekstide lugemissüsteemi käivitamine. Ida-Eesti PÜ ansambel ja lusikasolist Viktor Gudrjanov
14:45 Põhja-Eesti PÜ naisansambel
15:30 Põhja-Eesti PÜ puhkpilliorkester
16:00 Põhja-Eesti PÜ klarnetisolist Vello Vart
16:15 Põhja-Eesti PÜ naisansambel
16:45 Põhja-Eesti PÜ puhkpilliorkester
17:15 Põhja-Eesti PÜ naisansambel
17:30 Põhja-Eesti PÜ puhkpilliorkester
17:45 Parima teenindava kaupluse autasustamine
17:50 Põhja-Eesti PÜ naisansambel


Tartu ürituse kontsertkava:
11:00 Emajõe kooli ansambel
11:30 Lõuna-Eesti PÜ puhkpilliorkester
12:00 Avasõnad. Maarja Haamer torupillil
12:30 Lõuna-Eesti PÜ estraadiansambel
13:00 Emajõe Kooli ansambel
13:45 Maarja Haamer flöödil
14:00 Esseevõistluse “Kuus punkti” väljakuulutamine, Euroopa punktkirjaesseede võistluse tulemuste avaldamine ja elektrooniliste teabetekstide lugemissüsteemi käivitamine. Lõuna-Eesti PÜ puhkpilliorkester
15:00 Lõuna-Eesti PÜ estraadiansambel
15:45 Maarja Haamer suupillil
16:00 Lõuna-Eesti PÜ puhkpilliorkester
16:30 Lõuna-Eesti PÜ estraadiansambel
17:00 Parima teenindava kaupluse autasustamine
17:15 Maarja Haamer plokkflöödil

Üritustesarja ja punktkirja tutvustamiseks on avatud ka veebikodu aadressil http://braille.laegas.ee/

Lisainfo:
Janar Vaik (meediasuhted, Tallinna ürituse korraldus), tel. 53 838 129 e-post janar@laegas.ee
Inga Koch (Tartu ürituse korraldus), tel. 514 1834 e-post inga@laegas.ee

Kommentaare ei ole: