reede, 29. august 2008

Juhtida ennast või teisi?


Selline küsimus jäi õhku rippuma selleaastaselt Eesti Puuetega Inimeste Koja suvekoolist Karaskil, õigemini psühholoog Helgi Toomsalu loeng-ajurünnakust.

Paari tunniga polnud muidugi võimalik vastust leida. Alustasime küll igaüks iseendast - milline on minu sõnum maailmale? Seda teemat arendasime edasi järjest suuremates gruppides, kuni jõudsime mitmete läbirääkimiste kaudu ühistele tõdemustele, sealhulgas - oska õnne ära tunda ja ole õnnelik.

Psühholoog üritas küll läbi koolituse panna meid mõtlema ja välja ütlema, mida keegi nende arutelude ja kokkulepete sõlmimise käigus tundis, aga vist oli asi eestlaslikus tagasihoidlikkuses: vähesed julgesid oma tundeid avada. Samas - kui oma tunnetes selgust ei saada, on ju väga raske mõista ka teisi ning kuidas saab neid siis juhtida, kui ei osata arvestada nende tunnetega? Mina igal juhul sain kinnitust ammusele teadmisele, et juhtimine algab siiski iseendast.

Muus osas pean tunnistama, et võrreldes varasemate suvekoolidega oli seekordne saak kesisem, seda enam, et üks lektor oskas viimasel hetkel alt hüpata ja tema asemele kedagi ei leitud. Temale planeeritud aeg kasutati üldiseks infovahetuseks, aga selleks polnud küll vaja Eesti teise otsa sõita.

Paraku nöökis meid ka ilm, seltskondlik osa, mis tavaliselt toimub järve kaldal, oli surutud siseruumidesse ja Karaski Kohanemiskeskuse ilu ei saanudki täiega nautida. Eks loodame järgmisel aastal paremat.

3 kommentaari:

Udo ütles ...

Jutt jumalast õige. Siiani olen oma tööd ikka ise teinud. See suvi sai kaks poissi abitöödele palgatud. Esimese asjana pidin õppima, kuidas nende tööd juhendada.

Segasumma Saara ütles ...

Jah, ka mina oma ametis tean, et tee teiste inimeste mõistmiseni käib ikka läbi väga detailselt iseendast aru saamise - viimsete soppideni välja. Mida paremini mõistad ennast, seda kuidas sünnivad su enda reageeringud, mis mida põhjustab, mis milleni viib, milliste meetoditega on võimalik sind ennast manipuleerida ja millistega mitte - seda lihtsam on ka selgema pilguga näha, kuidas toimivad teised, milliste meetoditega mingit inimtüüpi soovitud suunas liikuma saab panna ning seeläbi ka tagada, et sinu kui juhi korraldusi ilma virinata ning hea tahtega täidetaks ning kollektiivis luik-haug-vähk stiilis sikutamist toimuma ei hakkaks.

Tiia ütles ...

Iseenda kaudu jõuab teisteni :)

Helgiga on olnud päris palju suhtlemist - ta on hea, kuid...

Teinekord, kui keegi alt ära hüppab, kutsuge mõni kihvt inimene... Mõne aasta pärast soovin minagi koolitada, kuidas jõuda iseenda juurde - see on pagana raske töö...

Ära võta seda reklaamina!!! Ma pean veel pisut rohkem endani jõudma :P