teisipäev, 27. jaanuar 2009

Iga vald toitku oma sandid


Möödunud nädalal kutsus Tallinna abilinnapea Merike Martinson kokku puuetega inimeste organisatsioonide esindajad, et ühiselt arutada toetuste väljamaksmisel tekkinud olukorda ning leida võimalikke lahendusi, kuidas Tallinna linn saaks oma inimesi veel rohkem aidata.

Asjalik arutelu oli. Selgus nii mõndagi huvitavat. Näiteks polnud ametnikel senini täit arusaamist, et uus toetuste määramise kord ei arvesta sugugi kõiki puudeliike ega diagnoosipõhiseid haigeid. Nendel pole sageli vaja abivahendeid ning selle suure 23-lehelise küsimustiku täitmine on neile täiesti mõttetu - selle põhjal on nad jummala terved inimesed ju. Aga siirdatud neeruga on väga oluline võtta kindlaid ravimeid pidevalt, muidu on tagajärjed katastroofilised.

Rõõmustas, et Tallinna linn on oluliselt tõstnud ravimite hüvitamiseks kuluvaid summasid. Samuti pakutakse tasuta juriidilist abi neile, kes vajavad tööd või muud tuge. Ühiselt otsitakse võimalusi tuua nõustamine ja abi inimestele lähemale, kasvõi tegevuskeskuse ruumidesse, et kõik soovijad ligi pääseksid.

Häid mõtteid oli palju. Et need kõik ka teoks saaksid, on vaja teha palju tööd. Tahtmist selleks näib jaguvat.

Pildil istuvad Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima, abilinnapea Merike Martinson ning puuetega inimeste spetsialist Malle Ojamaa, taga paistab Liikumispuuetega Inimeste Liidu tegevjuht Auli Lõoke.

Kommentaare ei ole: