kolmapäev, 6. mai 2009

Teise põse keeramisest


Jäi mulle jälle kuskil ette küsimus, mida teha, kui keegi sind paremale põsele lööb, kas peaks vasaku kah ette keerama?
Seda teise põse ettekeeramise soovitust kasutatakse ikka siis, kui tahetakse inimesele selgeks teha, et kannatagu kõik ülekohus nurisemata välja ja sisuliselt lasku endale pähe istuda. Tegelikult on selle lause mõte siiski vähe teine.
Pärit on see ütlus Piiblist, seda küll. Jeesus ütleb jüngritele muude õpetuste hulgas: "Kui keegi lööb sind paremale põsele, keera ka pahem ette." 
Aga äkki prooviks üldse ette kujutada, kuidas see paremale põsele löömine praktikas välja näeb. Eeldusel, et olete paremakäeline, vasakukäelistel on täpselt vastupidi.
Lahtise käega pole kuidagi võimalik ju niiviisi lüüa. Teist inimest saab paremale põsele lüüa ikkagi ainult käeseljaga ja üldse mitte tugevalt, see aga on aegade algusest saadik olnud solvamise ja üleoleku märgiks - lihtsalt üks sipsatus, et mis sa kirp köhid siin.
Niisuguste ülburitega on tõepoolest piltlikult öeldes kõige õigem teine põsk kah ette keerata - moraalse üleoleku märgina. See annab mõista, et teda ei võeta tõsiselt, teda ei kardeta ning tal oleks kõige targem oma solvangud endale pidada.
Aga endale pähe istuda laskmine ja teenimatu ülekohtu kannatamine on hoopis teine teema. Enesekehtestamine ja enesele kindlaks jäämine on üsna õpitavad oskused.

Kommentaare ei ole: