neljapäev, 3. detsember 2009

Kelle päev?


Vaatasin "Reporteri" klippi puuetega inimeste päeva tähistamisest. Ise ma sinna mitmel põhjusel täna ei saanud minna.
Jutt kõik õige ja hea, aga pildiline pool na üheülbaline. Ainult ratastoolirahvas. Kõik toredad inimesed, aga selline valik kinnistab järjekordselt sissejuurutatud stereotüüpi, et puudega inimesed on ainult need, kel raske liikuda. Kuhu jäid viiplevad kurdid, valge kepiga pimedad, intellekti- ja vaimupuudega osalejad?
Kui räägitakse ligipääsetavusest, mõeldakse selle all automaatselt kaldteede, madaldatud äärekivide, liftide, madalapõhjaliste ühissõidukite olemasolu. See pole sugugi kõik! Ligipääsetavus peab olema tagatud ka informatsioonile, haridusele.
Tallinnas on sõitjad väga rahul, et bussides teadustatakse peatusi. Aga et seda saavutada, tuli pimedate ühingul viis aastat linnavõimudega võidelda. Peamine argument oli, et meie linna külalised ei saa ju aru, mida see tähendab. Tohoo tonti, kelle jaoks siis linn on?
Sama rahul ollakse valgustabloodega - kuulmispuudega inimesed saavad peatusi sealt näha. Ka nende jaoks tuli pikka selgitustööd teha ja ega neid pole veel kõigis bussides ja trollides.
Mitmed asjad, mille eest puuetega inimeste organisatsioonid on võidelnud, on kasuks tulnud kõigile linlastele. Loomulikult on palju selliseid asju, mis on kitsalt puudespetsiifilised ja mida ei osatagi võib-olla olulisteks pidada, aga lõppkokkuvõttes võidavad kõik.
Mida parem on igal üksikul inimesel, mida paremini ta oma asjaajamistega toime tuleb, seda parem on kogu ühiskonna elu tervikuna. Seega ei ole tänane päev mitte ainult PUUETEGA inimeste päev, vaid laiemalt võttes kõigi INIMESTE päev.

pildil puuetega noorte näpuharjutused

3 kommentaari:

ÖöHulkur ütles ...

Hmm... Nood tablood ep tööta alati peris õigetpäidi, a' asi tuuki. Elektrirongides sammamoodu.
Tegelt meeldib moole rohkemb Tarbatu bussides olev systeem, kus reklaamiekraanid om yhtlasi ka peatuste teadustamisex kasutatavad - 2in1.
Ärilises mõttes praktilisem... Lootus om suuremb, et keegi reklaami ka rohkem jõllitab.

Tiia ütles ...

Võiks ollagi ainult INIMESTE päev:) Mina isklikult oleksin väga õnnelik, kui see kunagi ära muudetaks.

arsen ütles ...

tore, et juhtisid tähelepanu sellisele asjale! (Y)