reede, 28. märts 2008

Maamaks, my ass!


Alljärgnev jutt oli algselt plaanis kommentaarina Prontole, kuna aga läbi ei läinud (nõudis wordpressi sisselogimist - diskriminaator sihuke!), siis tuleb siia ja pikemalt.

Tsitaat:

On inimesi, keda see puudutab ja suurim rühm neist on majaomanikud. Majaomanikud jagunevad enamasti kahte kategooriasse: jõukad majaomanikud, kelle jaoks pole see summa tappev ning põlistallinnlased, kes on oma eluasemes juba pikka-pikka aega elanud. Viimaste hulgas omakorda on esikohal kindlasti pensionärid, kes moodustavad suure osa Kohukeste (kelle vaimusünnitis see maamaks ka on) valijaskonnast. Mõnes mõttes on see neile paras, sest rusikareegel ütleb: "Ära seo ennast jobudega!" Varem või hiljem tõmbavad nad sul kas pahatahtlikusest või rumalusest perse lohku. Kujutage nüüd ette pensionäri, kes peab äkitselt lauale rullima 20000-30000 krooni maamaksu? Mina seda ette ei kujuta. Aga vähemasti said nad selle kompenseerimiseks Savisaare enda käest 500 krooni. Kes Keskerakonna poolt hääle andis peaks praeguse virisemise asemel minema ja ennast väga suure malakaga nuhtlema.

Kommentaar: Miks arvad, et just pensionärid praeguse linnaviletsuse poolt hääletasid? Minu tutvusringkonnas (ja see pole väike) mitte ükski. Nõuka-ajal elanud eestlased oskavad väga hästi ridade vahelt lugeda ja populistlike loosungite õnge ei lähe.

Teiseks - Nõmme, mis on valdavalt eramajade rajoon, pole kindlasti mitte "kohukeste" kants, pigem vastupidi (vaata viimaseid omavalitsuste valimise tulemusi).

Samal teemal kirjutas ka Rahajumal, kuid ma ei leia seda praegu üles. Temale vastuseks: jah, enamus põlistest nõmmekatest ei saa aru, miks peab oma maad mitmekordselt kinni maksma. Von Glehnilt said krundid ju kulla eest välja ostetud, oma töö ja vaevaga kodud rajatud. Isegi nõuka-ajal, kui eraomandus oli pähh!, jäi maamaks talutavuse piiridesse.

Omaette küsimus on maa maksustamishind. Liivasoss ja männimets, mille pealt kasumit teenida kuidagi ei saa, on hinnatud sama kõrgelt või veel kõrgemalt kui tootmismaa. Ja kummaline on ka see, et minu krundist ca 50 meetrit edasi kukub hind lausa kolinal, maa aga on täpselt samasugune. Tsoon on teine lihtsalt.

Nöökimisena mõjub ka lubadus pensionäridele hinnatõus kompenseerida, kompensatsioonimehhanism aga alles võeti arutusele. Ning linnajuhid ise elavad ju hoopis linnast väljas - seegi on selge signaal, et ega neile linnaelanike heaolu niiväga korda lähegi.

Jah, muidugi maksan ma selle maamaksu ära, kus ma pääsen. Aga rahul ma olukorraga kindlasti ei ole. Lõrrrrr!!!!!

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minu meelest ütles peaminister õigesti: valijad valisid maamaksu tõusu.

Anonüümne ütles ...

Muidugi valisid. Lasnamäelaste mass valis hõreasustatud nõmmekatele maamaksu tõusu...

Kirjatsura ütles ...

Lasnamäe pensiokatel ja venelastel on maamaksust jumalast savi. Nemad valivad ikka Edgarit, sest Edgar on ju tubli mees - lubab igasugu asju. ja vaat kui vahva tunneli ehitas lasnamäele ja varsti paneb trammi ka käima. Ma ei imesta sugugi, kui Edgar ka järgmistel valimistel ruulib. Kui tervis enne üles ei ütle muidugi.

Aga nõmmelastelt koorime.

Tegelikult on imelik, et ükski ettevõtja pole röögatu maamaksutõusu vastu sõna võtnud, sest põhimaks maksust tuleb ju ettevõtjate, mitte nõmme pensionäride käest.