kolmapäev, 3. oktoober 2007

ETV, ootame vastust!


Tallinna ja Harjumaa Kurtide Ühingu juhatus esitas järgmise järelepärimise: (kirjaviis muutmata)
Lp. hr. Margus Allikmaa!

Tallinna ja Harjumaa Kurtide Ühing soovib järelepärimise esitada seoses ETV suutmatusega kajastada adekvaatselt Eestis toimuvaid sündmusi. Meie peame silmas puuetega inimeste tegemisi kui ka nende tähtsündmusi, vaatamata varakult saadetud pressiteatele.Nüüd konkreetselt Eesti kurdid tähistasid 30. septembril rahvusvahelist kurtide nädalat rongkäiguga Vabaduse väljakult läbi vanalinna Tammsaare parki.

Tõsi on see, et venekeelne AK toimetus käis meid filmimas ja intervjueerimas. Peame tunnistama, et intervjuu küsimused olid meie jaoks ootamatud, mis puudutasid spetsiifiliselt eesti ja vene kurtide integratsiooni. Meie saame aru, et need küsimused on mõeldud venekeelsele vaatajaskonnale. Meie arust moodustab see teema ühe osa kurtide mitmepalgelistest teemadest. Meid kurvastas see, et ei esitatud küsimusi rongkäigu eesmärgi, kurtide kultuuri, viipekeele ja hariduse kohta, mis oleks rahvale selgema pildi andnud. Meile oleks väga oluline teadvustada eesti ühiskonnale, kes meie oleme, kust tuleme ja kuhu läheme.

Meile jääb arusaamatuks, kellele ja milleks tõlgitakse kella 18.00 AK uudiseid viipekeelde, see tähendab tutvustatakse meile kuuljate sündmusi, kui samas ei suudeta või ei taheta kajastada eesti kurtide inimeste tegemisi/saavutusi/kultuuri/sündmusi jms.

Kokkuvõtteks palume Teil vastata paarile küsimustele:
1) Kuidas Teie seletaksite ETV visiooni puuetega inimesi silmas pidades?
· Me loome ja vahendame avalikku arvamust igas Eesti elu puudutavas küsimuses. ETV on loomulikuks väljundiks igale ühiskondlikule arutelule.· Me oleme loomulikuks eelispartneriks kõikidele Eesti kultuuri- ja haridusorganisatsioonidele. Me loome eesti kultuurile monumente.
· Me hoolime sellest, mis sünnib Eestis ja kogu maailmas. Meil on kõige suhtes oma seisukoht. Ka näiteks meelelahutus võib endas kanda ühiskondlikult olulisi väärtusi. Seetõttu küsime alati, mis on meie sõnum oma sõpradele.
2) Milliste kriteeriumide järgi loetakse ETV-s sündmusi-tegemisi (põhjalikult ja/või adekvaatseks) avaldamisväärseks?

Tallinna ja Harjumaa kurtide kogukond loodab nendele küsimustele vastuseid leida. Samas tahame rõhutada, et meie pöördumine on ajendatud ainult sellest, kuidas edaspidi ja tulevikus saaksime eesti kurtide kogukonna tegemisi , sündmusi, kultuuri jms. kajastada, et meie eesti ühiskond mõistaks meid õigesti ja adekvaatselt.

Kommentaariks veel, et kella 18-ne AK, mis ainsana tõlgitakse ka viipekeelde, ei kajastanud kurtide päeva sündmusi üldse. Kaldkirjas olev tekst on väljavõte ETV enesetutvustusest.

1 kommentaar:

Manjana ütles ...

vasakpartei asju kajastas ka venekeelne AK ja eestikeelne mitte. siis ma sain aru küll, et eestlastele tahetakse mujet jätta, et vasakparteid pole olemas.

Aga miks meil üritatakse muljet jätta, et kurte pole ja ise teevad iga päev viipekeeles uudiseid? see lõhnab juba selle järgi, mis vene keels on pakasuhha - väliselt jääb mulje, et hoolime ja kõik on korras, aga tegelikult ei huvita.